Magyar digitális kulturális örökség az Északi-sarkvidéki Világarchívumban

Magyarország először helyezett el digitalizált kultúrtörténeti dokumentumokat az Északi-Sarkvidéki Világarchívum (Arctic World Archive) Spitzbergákon található tárolójában. A válogatást az Országos Széchenyi Könyvtár (OSZK) gyűjteményéből állították össze. Az elhelyezési ceremónián hazánkat Rózsa Dávid, az OSZK főigazgatója és Sándorfi Eszter, Magyarország oslói nagykövete képviselte. 

Forrás: arcticworldarchive.org

Forrás: arcticworldarchive.org

Az elhelyezési ceremónián hazánkat Sándorfi Eszter, Magyarország norvégiai nagykövete, Rózsa Dávid, az OSZK főigazgatója és Gerencsér Judit, az OSZK általános főigazgató-helyettese képviselte. Sándorfi Eszter nagykövet beszédében kiemelte: az a kulturális kincs és örökség, amely Magyarország több mint ezeréves történelme során keletkezett, most digitális formában legalább újabb ezer évre megőrizhető és bővíthető a jövő generációja számára. A nagykövet hangsúlyozta a nemzeti értékek és hagyományok megőrzésének fontosságát, amely nagymértékben hozzájárult a magyarság fennmaradásához is Európa szívében.

Fotó: Virág István

Fotó: Virág István

Az Északi-sarkvidéki Világarchívumot (AWA) 2017-ben alapították a világ legészakibb lakott településének tartott norvég város, Longyearbyen elhagyatott szénbányájában azzal a céllal, hogy digitális formában megőrizzék az utókor számára az egyes nemzetek pótolhatatlan kulturális, történelmi, művészeti örökségét. Alapítása óta már 16 különböző nemzet gyűjteményei kerültek az archívumba, és olyan intézmények szerepelnek az adományozók listáján, mint a Vatikáni Apostoli Könyvtár, a Norvég Nemzeti Múzeum, az Európai Űrügynökség vagy az UNICEF, ugyanakkor helyet kaptak már kortárs kulturális értékek is, például a Prodigy zenéje. 

A mai esemény keretében Magyarország mellett India, Kanada, Malajzia, Norvégia és Olaszország helyezett el anyagokat az archívumban.