Magyar állami kitüntetés Szabó Magda és Szerb Antal brit fordítójának

Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült Len Rix brit műfordító, akinek köszönhetően olyan magyar irodalmi klasszikusokkal ismerkedhetett meg az angolszász világ, mint Szerb Antal „Utas és holdvilág” vagy Szabó Magda „Az ajtó” című regénye. A kitüntetést 2021. október 25-én vehette át dr. Kumin Ferenc nagykövettől. 

Len Rix 1942-ben született , Magyarországról először 1953-ban szerzett tudomást a legendás brit-magyar válogatott focimeccs révén. Következő meghatározó élménye az 1956-os évből származik, amikor a mozihíradókban a magyar kortársait látta szovjet tankokkal harcolni Budapesten.

A London University-n nyelvészeti diplomát szerzett, majd angol irodalmat tanult a Cambridge-i Egyetemen. Miután hallotta egy ismerősét magyarul beszélni, elhatározta, hogy autodidakta módon megtanulja a nyelvet. 1989-ben kezdte el első műfordítását, Szerb Antal „Utas és holdvilág”-át, nagyrészt azért, hogy megtanulja a nyelvet.

Len Rix a XX. századi magyar irodalom több kiemelkedő szerzőjét, például Szabó Magdát, Szerb Antalt, Bánffy Miklóst mutatta be az angolszász nagyközönségnek. A műfordításában megjelent „Az Ajtó” a New York Times top 10-es listájára is felkerült, az „Abigél”-t pedig a The Guardian ajánlotta 2020-ban a legjobb új műfordítások kategóriában. Mindkét művet a londoni Liszt Intézet mutatta be a brit fővárosban.