Liszt-rendezvények a nagyvilágban

Október 22-én ünnepelte a világ Liszt Ferenc születésének 210. évfordulóját. Az egyik leghíresebb magyarra a külképviseletek és a nevét viselő külföldi magyar kulturális intézetek gazdag programmal emlékeztek.

Kelemen Barnabás és a Royal Philharmonic Orchestra (Fotó: Bartha Botond / Liszt Intézet – Londoni Magyar Kulturális Központ)

Kelemen Barnabás és a Royal Philharmonic Orchestra (Fotó: Bartha Botond / Liszt Intézet – Londoni Magyar Kulturális Központ)

A megemlékezések sorozatát a londoni Liszt Intézet nyitotta: a brit fővárosban Kelemen Barnabás és a Royal Philharmonic Orchestra október 6-i koncertje ünnepelte a magyar zeneszerzőt. Október 14-én Rómában, a Falconieri palotában lépett fel a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem fiatal zongoraművésze, Magyar Valentin, aki elsősorban Liszt darabjait játszotta. Október 15-én a MÜPÁ-val közös „Bridging Europe 2021 Berlin-Budapest” fesztivál keretében a Budapesti Fesztiválzenekar adott Liszt-koncertet a Konzerthaus Berlinben. A Kijevi Filharmóniában október 22-én Balog József zongoraművész hangversenyével ünnepelték az évfordulót. A brüsszeli Liszt Intézetben Kovács Gergely, Almatiban pedig Zsanar Szulejmanova, Pro Cultura Hungarica díjas neves kazah zongoraművész adott zongorakoncertet. Szentpéterváron a Sosztakovics nevét viselő Filharmónia koncerttermében rendeztek emlékkoncertet Farkas Gábor zongoraművész és az Alekszej Vasziljev által vezényelt patinás Filharmónia Zenekar fellépésével. Zágráb október 27-én látja vendégül Balázs Jánost, aki Cziffra György emlékkoncertjére kiemelt Liszt-programmal készül.

A moszkvai Glinka Zeneművészeti Múzeum online platformján egy digitális kiállítást tett közzé a magyar zeneszerzőről, amit a moszkvai Liszt Intézet és a múzeum közösen állított össze. A pozsonyi intézet Liszt életét bemutató plakátkiállítással készült, melynek helyszíne a Comenius Egyetemhez tartozó Egyetemi Könyvtár épülete. A zeneszerző emlékét Pekingben is kiállítás őrzi, Bukarestben pedig Liszt Ferenc bánáti, erdélyi, havasalföldi és moldvai fogadtatását, az utazás körülményeit, szerepléseinek korabeli sajtóvisszhangját, a helyi értelmiségi elittel való találkozását elevenítik fel egy tárlattal.

Kiállítás a bukaresti Liszt Intézetben

Kiállítás a bukaresti Liszt Intézetben

Liszt és Dante alakját megidéző kiállítás nyílik október 28-án Rómában “Egyre mélyebbre merülök Dante sötét erdejében…” címmel, amely a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Liszt Múzeumának kiállítása. Szófiában november 9-től december 3-ig lesz látható Lisztománia címmel kiállítás a zeneszerzőről és kultuszáról.