Liszt Ferenc miniszobrot avattak Szöulban

Július 19-én a szöuli Myeongdong kerületben található, a magyar kulturális intézetnek is otthont adó UNESCO székház előtt felavatták Kolodkó Mihály magyar szobrászművész Liszt Ferencet ábrázoló miniszobrát. Az alkotás felállítását a szöuli Magyar Kulturális Intézet kezdeményezte.

A szöuli UNESCO székház előtt Han Kyungkoo, az UNESCO Koreai Nemzeti Bizottságának főtitkára és Kálmán Andrea, a szöuli Magyar Kulturális Intézet igazgatója leplezte le a műalkotást. A szobor Magyarország adománya az UNESCO Koreai Nemzeti Bizottságának, egyben a Magyarország és Korea közötti barátság újabb szimbólumának is tekinthető.

null

Dél-Korea az első ázsiai, a világon pedig - az Egyesült Államok után - a második Európán kívüli ország, ahol mostantól fellelhető Kolodkó Mihály egy alkotása. A miniszobor mindössze 21 cm-es magasságával is vonzza magára a járókelők figyelmét.

null

A szoboravatás alkalmából a Koreai Liszt Társaság zongoraművészei Liszt darabokat adtak elő az UNESCO székház konferenciatermében, az érvényes járványügyi szabályoknak megfelelően hallgatóság nélkül. A szoborátadásról és a minikoncertről készült videofelvétel megtekinthető a Szöuli Magyar Kulturális Intézet honlapján.

A magyar kulturális intézet 2019 decemberében nyitott meg a dél-koreai fővárosban.