Lezárult Párizsban a Wanted- Az elveszett magyar kubizmus című kiállítás

Az augusztus végén zárult kiállítás több mint tizenkét héten át, nagy sikerrel mutatta be a magyar kubizmus elveszett és megtalált remekeit a francia közönség számára.

A párizsi Liszt Intézetben megrendezett különleges tárlat nemcsak bemutatta a magyar művészetnek eme máig rejtett fejezetét, a magyar alkotók nemzetközi jelentőségét, hanem felhívta a figyelmet számos ma is lappangó magyar kubista műre. Barki Gergely kurátor tíz éves kutatómunkájának eredményeként 44 eredeti szobor, festmény és rajz kapott helyet a kiállítótérben. Ezen eredeti alkotások mellett az elveszett művekről reprodukciók, korabeli felvételek és egy egyedülálló háromdimenziós installáció is részét képezte a tárlatnak.  A kubista művek kereséséről több jelentős francia lap is beszámolt. A kutatás híre széles körben elterjedt Franciaországban, így Miklós Gusztáv elveszettnek hitt, Álló női akt című festménye már az előkészületek során előkerült. A szervezők további alkotások felbukkanására számítanak. 

null

A kiállítást lezáró eseményen, amelyen Habsburg György nagykövet mondott beszédet, megjelentek a művészeti szakma jeles képviselői: francia kulturális intézmények vezetői, párizsi galeristák és magángyűjtők. 

null

A Külgazdasági és Külügyminisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Szépművészeti Múzeum együttműködésében megrendezett tárlat egyben a 2023-ra a Nemzeti Galériába tervezett nagyszabású magyar kubizmus-kiállítás előkészítését is szolgálta.