Kulturális programokkal emlékeztek 1956-ra a külképviseletek

Színes kulturális programokkal tisztelegtek a forradalom és szabadságharc előtt a magyar külképviseletek.

Kiállítás a varsói Királyi Łazienki park kerítésén

Kiállítás a varsói Királyi Łazienki park kerítésén

Az ünnep alkalmából Dr. Balogh Csaba a Külgazdasági és Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára október 22-én emléktáblát avatott az északnyugat-angliai Blackpoolban. A minisztérium pénzügyi támogatásával elkészült tábla annak állít emléket, hogy a város többszáz magyar menekültet fogadott be az 1956-os forradalom bukása után.

Kolozsváron Schőberl Márton, kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkár videóüzenete után Kicsid Gizella színésznő és Kovács László gitárművész előadása várta a főkonzulátus nemzeti ünnepi fogadásának résztvevőit. A járványügyi korlátozások miatt szűk körben megtartott eseményen elhangzott köszöntőt az Erdélyi Magyar Televízió is műsorára tűzte.

Varsóban október 5-től november 3-ig látható a Magyar Október 1956 kiállítás a Királyi Łazienki parkban. A tárlat széles történelmi és politikai kontextusban mutatja be a forradalom eseményeit, amely fontos része a lengyel történeti emlékezetnek és a magyar-lengyel barátságnak. Kiállítással tiszteleg a nemzeti ünnep előtt a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet is, amely október 19-én az 56 kép 56-ról című dokumentumfotó válogatásból nyitott kiállítást a helyi evangélikus templomban. A forradalom emblematikus fotói november 25-ig lesznek láthatók.

Több magyar kulturális intézet is 1956-os témájú filmet tűzött műsorára. Bécsben Makk Károly Szerelem című filmjét vetítették, New Yorkban a Trezort láthatta a közönség. Londonban és Szöulban A vizsga, Rómában A berni követ c. filmet játszották.

Jelenet a PALI című monodrámából (Forrás: Collegium Hungaricum Berlin)

Jelenet a PALI című monodrámából (Forrás: Collegium Hungaricum Berlin)

A berlini Collegium Hungaricumban október 22-én láthatta a közönség a PALI című monodrámát Szamosi Zsófiával, ami a Nagy Imrével együtt kivégzett védelmi miniszter, Maléter Pál és felesége, Gyenes Judith történetét mutatja be.

Az ünnep tiszteletére a római Collegium Hungaricumnak helyet adó Falconieri-palota díszkivilágításba öltözik október 23. és november 4. között. 

A Collegium Hungaricum Róma magyar színekben

A Collegium Hungaricum Róma magyar színekben

A rendhagyó megemlékezések sorát az újdelhi nagykövetség és a helyi Liszt Intézet által szervezett emlékfutóversennyel bővítette. Az 1956 hősei előtt tisztelgő október 23-i eseményen három kategóriában lehetett indulni. Magyarország koppenhágai nagykövetsége pedig gyermekrajz-pályázatot hirdetett 1956 témájában.

Futóverseny Új-Delhiben

Futóverseny Új-Delhiben

A prágai, a párizsi, helsinki, tallini és szófiai Liszt Intézet koncerttel emlékezett meg az ’56-os forradalomról. Prágában a Harcsa Veronika-Gyémánt Bálint duó lépett fel, Párizsban a Misztrál együttes játszott, Helsinkiben Bogányi Gergely adott zongoraestet, Tallinban a Borsa együttes zenélt, Szófiában vonósnégyes koncerttel készültek, Bernben Berecz Mihály lépett fel.