Kulturális és tudománydiplomáciai programok Magyarország V4-elnöksége idején

2021. július 1-tól egy évig ismét Magyarország tölti be a visegrádi együttműködés elnöki tisztét. Az elnökség első félévében 54 országban, 107 kulturális és tudományos programot szervez a Külgazdasági és Külügyminisztérium a visegrádi országok népszerűsítésére. 

A magyar elnökség idején szeretnénk bemutatni visegrádi négyek alkotta régiót, ezen belül Magyarország kultúrájának és tudományos életének sokszínűségét, valamint azon kulturális és természeti értékeit, amelyek turisztikai vonzerővel rendelkeznek. A négy országot egy olyan egységként kívánjuk megjeleníteni, amely – túl azon, hogy stabilitást és biztonságot ígér – az európai kultúrán belül egy sajátos árnyalatot képvisel, egyre markánsabb kulturális arculattal is rendelkezik. Ezt a formálódó sajátos kulturális teret nemcsak az EU, hanem az Unión kívüli országok közvéleménye számára is láthatóvá akarjuk tenni. Emellett szeretnénk a visegrádi országok lakosságát is megszólítani, hiszen partnerségünk kohéziójának, társadalmi bázisának erősítése a politikai együttműködés jövője szempontjából is kulcsfontosságú.

null

A KKM számos programot ajánlott a külképviseletek és kulturális intézetek figyelmébe. A képviseletek részben ezek közül választottak, részben az adott ország adottságaihoz, lehetőségeihez igazodva saját programokat szerveznek, együttműködésben a visegrádi partnerországok ottani külképviseleteivel. A zenei programok során több helyen a négy visegrádi ország egy-egy zenésze alkot majd közös formációt. Emellett sok külképviselet készül filmes rendezvényekkel: V4 filmnapokat, -heteket, -fesztiválokat fognak rendezni. A harmadik, egyben leggazdagabb műfajcsoport a kiállításoké:

  • a KKM fotókiállítást készíttetett, amely a visegrádi országok természeti kincseit mutatja be,
  • a Magyar Művészeti Akadémia a KKM rendelkezésére bocsátotta azt a vándorkiállítást (PoszTerra címmel), amelyet lengyel, cseh, szlovák és magyar alkotók műveiből a V4 megalakulásának 30. évfordulójára készített,
  • az ArtMarket Budapestet szervező Edge Communications New Visegrad Photography című kiállítása is több állomáshelyen lesz látható az elnökség ideje alatt.

A tervezett tudománydiplomáciai programokon keresztül Közép-Európa innovációs motorszerepét kívánjuk hangsúlyozni, kiemelve azokat a lehetőségeket, amelyeket a V4-ek – köztük Magyarország – kínál e téren regionálisan és globálisan egyaránt. Hangsúlyos témáink az energiabiztonság, a megújuló energiaforrások, a digitalizáció és az éghajlatváltozás.