Könyvritkaságot digitalizáltak magyar segítséggel

A Külgazdasági és Külügyminisztérium a külföldi magyar emlékek megőrzését szolgáló keretéből valósult meg az egyik első európai nyomtatott gyógyszerészeti könyv digitalizálása Szerbiában, az Országos Széchenyi Könyvtár szakmai támogatása mellett.

A „Magyar-szerb kulturális örökségvédelem a Vajdaságban” című projekt keretében Adam Lonicer 16. században kiadott német nyelvű Füveskönyvét digitalizálták. A könyv valószínűleg a vajdasági Hódság gyógyszertárából kerülhetett a belgrádi Gyógyszerészeti Múzeum gyűjteményébe. Megjelenési helye nem ismert, idejére egy magyar nyelvű bejegyzés utal, amelyben az 1582-es évszám szerepel.

null

A valódi ritkaságnak számító, az európai gyógyszerésztudomány egyik alapjául szolgáló 768 oldalas könyv csak néhány példányban maradt fenn. A kötetet 2016-ban a Szerb Kulturális Minisztérium támogatásával restaurálták, digitalizálását pedig magyar támogatással végezték a Belgrádi Egyetem szakemberei az Országos Széchényi Könyvtár szakembereivel karöltve. A könyvet november 4-én állították ki a Szerb Nemzeti Könyvtárban, ahol a látogatók magyar és szerb nyelven olvashatnak a kulturális örökség történetéről és a digitalizálás folyamatáról. A kiállítás 2021. november 25-ig látogatható.

Ugyancsak a külföldi magyar örökség megóvását célzó keretből támogatta a KKM a verseci Szent István Magyar Királyi Gyógyszertár bútorainak 2018-2019-es felújítását. A gyógyszertár XIX. századi berendezését két fázisban restaurálták. A teljesen felújított történelmi bútorzatot a Collegium Hungaricum Belgrád 2020 novemberében mutatta be a nagyközönségnek egy kiállítás keretében.