Kolozsvári Magyar Napok

2021. augusztus 17-22. között 12. alkalommal rendezik meg a Kolozsvári Magyar Napokat. A Külgazdasági és Külügyminisztérium idén is számos program megrendezéséhez nyújtott támogatást. 

A tavalyi pandémiás helyzetben szerényebb körülmények között megtartott rendezvény után 2021-ben jóval gazdagabb, színesebb programkínálattal - 50 helyszínen, több mint 200 programmal - készülnek a rendezők Kolozsváron. A programok szervezésében fontos szerepet vállalt a kolozsvári Magyar Főkonzulátus, amely többek között zenei programokkal, fotókiállítással, filmvetítésekkel és művészeti előadásokkal várja az érdeklődőket. 

(Forrás: magyarnapok.ro )

(Forrás: magyarnapok.ro )

Augusztus 18-án nyitja meg kapuját László Miklós fényképkiállítása, a Kolozsvári szobrok, mely a Házsongárdi temetőben levő műemlékekről készített fotókból áll össze. A fényképek között több olyan van, amelyek eddig a nyilvánosság elől elrejtett szobrokat örökítenek meg.

Szintén ezen a napon, születésének 100. évfordulója alkalmából Mészöly Miklósról emlékeznek meg Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusán: az érdeklődők megtekinthetik a Magyar Művészeti Akadémiával együttműködésben Mészöly életét és munkásságát bemutató kiállítást, amelyet a Magasiskola című film vetítése és Gróh Gáspár irodalomtörténész előadása színesít.

A kiállítás Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusán tekinthető meg

A kiállítás Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusán tekinthető meg

A Páneurópai Piknik emléknapján, augusztus 19-én a Nincs parancs című film alkotói és szereplői tartanak kerekasztal beszélgetést a Sapientia Egyetemen. A film vetítését követően a film szereplőivel és alkotóival nemcsak a filmről beszélgetnek, hanem arról, hogy szélesebb kitekintésben milyen szerepet játszottak a rendszerváltás folyamatában a nyolcvanas évek közepétől egyre nagyobb számú erdélyi menekültek és kivándorlók.

Ugyanaznap a Bánffy palotában a 125 éves nagybányai festőiskoláról Murádin Jenő művészettörténész és Lucian Nastase Kovács, a kolozsvári Szépművészeti Múzeum igazgatója tart előadást.

 

(Forrás: magyarnapok.ro )

(Forrás: magyarnapok.ro )

Augusztus 20-án Szilágyi Enikő világhírű, kolozsvári származású színművész előadásával a tavaly novemberben elhunyt Szőcs Géza költő, író, irodalomtudós és politikus emléke előtt tiszteleg. Vendégei Demény Balázs zongoraművész, Cári Tibor zeneszerző és Szabó J. Attila csellista.

 

Cári Tibor, Szilágyi Enikő, Szabó J. Attila és Demény Balázs

Cári Tibor, Szilágyi Enikő, Szabó J. Attila és Demény Balázs

A Budapesten megrendezett 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kapcsán, a Magyar Művészeti Akadémiával együttműködésben rendezett kiállítás szintén augusztus 20-tól látogatható.

 

Részletesebb információk az esemény honlapján találhatók .