Kezdetét vette a Cziffra György-emlékév

Február 1-én kezdetét vette a Cziffra György-emlékév. Az emlékév külföldi programjainak szervezéséhez és lebonyolításához a KKM nyújt segítséget.

Magyarország Kormánya a 2021. február 1. és 2022. május 31. közötti időszakot Cziffra György-emlékévvé nyilvánította, az UNESCO pedig felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába. Az Emlékév keretében világhírű művészek részvételével mintegy 100 program valósul meg itthon és külföldön egyaránt. Az Emlékév külföldi programjainak szervezésében és lebonyolításában a KKM is szerepet vállal. A tervek szerint külképviseletek/külföldi magyar kulturális intézetek 2021-ben 16 ország 23 városában 30 program megszervezéséhez nyújtanak segítséget.

Cziffra György (fotó: Kresz Albert)

Cziffra György (fotó: Kresz Albert)

Az Emlékév virtuális nyitóeseményét február 9-én tekinthette meg a nagyközönség. A Zeneakadémia Nagyterméből közvetített eseményen Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a Cziffra Fesztivál és a Cziffra György–emlékév művészeti vezetője, Bogányi Gergely, Dráfi Kálmán és Mocsári Károly zongoraművészek léptek fel, illetve méltatták Cziffra György munkásságát.

Az Emlékév alkalmából a KKM támogatásával „Music of Freedom - Freedom of Music” címmel, Balázs János közreműködésével közel egy órás koncertfilm készült, amelyben Liszt, Brahms művei és Cziffra György átiratai csendülnek fel. A film körbekalauzolja a nézőt Budapest és Magyarország legszebb, főként világörökségi helyszínein.