Könyvbemutató és emléktábla átadás a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet szervezésében

A sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet szervezésében ünnepi könyvbemutatóval és emléktábla átadással emlékeztek meg Mikó Imre születésének 161. évfordulójáról.

Mikó Imre, a 19. századi Erdély meghatározó művelődés- és gazdaságpolitikusa születésének évfordulója alkalmából október 2-án ünnepélyes keretek között mutatták be Sepsiszentgyörgyön az Édes Imrém! Lelkem, Márikóm!-Gróf Mikó Imre és felesége, Rhédey Mária grófnő leveleskönyve 1848-1849-ből című kötetet. Tamás Sándor, Kovászna Megye tanácsának elnöke ünnepélyes megnyitóját követően, a könyvet szerkesztője, Somogyi Gréta irodalomtörténész és József Álmos helytörténész mutatta be. Az anyag a Mikó Imre kutatás jelentős állomása, amely és tovább árnyalja az 1848-as forradalom összképét. 

 

Október 3-án Mikó szülőhelyén, Zabolán újabb megemlékezésre került sor, amelynek keretében Somogyi Gréta és Bordás Beáta művészettörténész előadását követően Szebeni Zsuzsanna, a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet vezetője átadta Roy Chowdhury-Mikes Katalinnak, Mikó Imre leszármazottjának a Mikó Imre születésének emléket állító táblát. A Székely Mikó Kollégium által közadakozásból 1905-ben állított tábla a kommunizmus idején elpusztult. Az eredetivel megegyező emlékmű a Külgazdasági és Külügyminisztérium anyagi támogatásával készülhetett el.