Interaktív online néptánc kurzust szervezett a New York-i Magyar Kulturális Intézet

Berecz István néptáncművész interaktív, zártkörű online workshopot tartott a New York-i Magyar Kulturális Intézet szervezésében 2020. november 21-én. A programot a járványhelyzet miatt elmaradó hagyományos észak-amerikai magyar néptánc találkozó helyett szervezték, a Nemzeti Összetartozás Éve programsorozat keretében.

A művész a Fonó Budai Zeneházából jelentkezett be, és a 2016-os Fölszállott a Páva tehetségkutatóban megismert Sarjú Banda zenéjére tanított néptáncot a harminc regisztrált jelentkező részére. Berecz István a remek hangulatú program során délelőtt a gyermekkel, kora délután pedig a felnőttekkel ismertette meg a magyar néptánc számos figuráját, mesterfogását, de jutott idő a nem kevésbé fontos hagyományok megismertetésére is.

A workshopra az Egyesült Államok teljes területéről regisztráltak magyarok és magyar származású amerikaiak; jelentkeztek a keleti parton kívül többek között Seattle-ből, Los Angelesből és Detroitból, és örömmel táncolták végig otthonaikban a bő másfél órás oktatásokat.

A visszajelzések alapján egyértelmű sikert aratott a rendezvény, amely különleges kulturális értéke mellett nagyban hozzájárult az összetartozás érzésének nagy távolságok ellenére való megélésében is.