II. Rákóczi Ferencről nyílt állandó kiállítás Dél-Csehországban

2021. július 1-én állandó kiállítás nyílt II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelemről a dél-csehországi Jindřichův Hradecben. A kiállítást Schőberl Márton, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg.

A prágai Magyar Kulturális Intézet kezdeményezésére és koordinálásával létrejött emlékszoba az egykori jezsuita kollégiumban kapott helyet Jindřichuv Hradec-ben, abban az épületben, ahol 1688. és 1690. között élt és tanult II. Rákóczi Ferenc. A 2021. július 1-jén tartott ünnepélyes megnyitón részt vett és beszédet mondott Schőberl Márton kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkár, Jiří Vzientek, a cseh Kulturális Minisztérium miniszter-helyettese, Jan Mlčák polgármester, Gaal Gergely, a Miniszterelnökség miniszteri biztosa, a II. Rákóczi Ferenc Emlékév Testületének volt vezetője és dr. Pusztai Tamás, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese.

null

Schőberl Márton helyettes államtitkár kiemelte, hogy az új dél-csehországi állandó kiállítással mind a négy visegrádi országban lesz legalább egy, a fejedelemnek szentelt emlékhely. Hangsúlyozta, hogy II. Rákóczi Ferenc igazi példakép, akinek tisztelete és népszerűsége máig töretlen. Magyar volt, egyúttal közép-európai és európai. Ha úgy tetszik, igazi „visegrádi” személyiség, aki otthonosan mozgott Csehországban, lengyel földön és a mai szlovák vidékeken egyaránt. Schőberl Márton rámutatott, ezért is szerencsés egybeesés, hogy Magyország éppen az emlékszoba átadásának napján veszi át egy évre a Visegrádi Együttműködés elnökségét.

 

A fejedelem életét és munkásságát, csehországi éveit, kötödéseit bemutató kiállításon a látogatók megtekinthetik több, Rákóczihoz kapcsolódó, cseh levéltárakban őrzött eredeti dokumentum (levelek, krónikák, iratok, rézkarcok) korhű másolatát. Szintén a kiállítás részét képezi a II. Rákóczi Ferencről készült egyik leghíresebb festmény másolata, Mányoki Ádám portréja a fejedelemről, amit a magyar állam még 1962-ben ajándékozott a Jindřichuv Hradec-i Városi Múzeumnak.

null

Az Istennel a hazáért és a szabadságért - II. Rákóczi Ferenc c. kiállítást a prágai Magyar Nagykövetség és a Magyar Kulturális Intézet megbízásából a Magyar Nemzeti Múzeum készítette, a kiállítás kurátora Szvitek Róbert József történész. A tárlat a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Nemzeti Kulturális Alap és a II. Rákóczi Ferenc Emlékév támogatásával jött létre. Az emlékszoba az eredeti tervek szerint 2020-ban nyílt volna, de a koronavírus-járvány miatt a megnyitóra végül 2021. július 1-én került sor.