Március 15-ét ünneplik a külföldi magyar kulturális intézetek

A járványügyi előírások miatt szűk körű koszorúzásokkal és döntően online ünnepi műsorral, filmvetítéssel, koncertekkel és előadásokkal emlékeznek idén az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra a külföldi magyar kulturális intézetek. 

Párizsban az ünnepi műsor nyitányaként Laura Elko színésznő szavalja el Petőfi Sándor "Egy gondolat bánt engemet" című versét, francia fordításban. A program keretében koncertet ad Gődény Márta zongoraművész, aki nem csupán előadja, de néhány szóban be is mutatja az elhangzó Farkas Ferenc, Weiner Leó, Bartók Béla és Kodály Zoltán És Kurtág György műveket. Stuttgartban online közvetítik Balázs János zongoraművész koncertjét március 16-án Budapestről , egyaránt kapcsolódva a Cziffra-Emlékévhez és március 15-hez. Prágában az intézet galériájában Kodály Zoltán II. vonósnégyes op. 10. műve csendül fel a Prágai Filharmónia tagjaiból álló vonósnégyes, a FAMA QUARTET tolmácsolásában.
Varsóban és Ostrołękaban a Bem-szobornál, míg Bemowóban - a magyar-lengyel szabadságharc hőséről elnevezett fővárosi kerületben - Petőfi Sándor szobránál emlékeznek a 1848-49-es magyar forradalomra és szabadságharcra. Bukarestben a helyi magyar közösség intézményeivel közösen koszorúzzák meg Veress Sándor honvédszázados sírját és Petőfi Sándor szobrát. A bukaresti magyarok kulturális központjában, a Petőfi Kulturális Központban nemzeti ünnepi megemlékezést tartanak. Bulgáriában Petőfi Sándor és Kossuth Lajos emléktábláját koszorúzzák meg Szófiában. Sumenben Kossuth Lajos emlékművénél, a Kossuth-Emlékháznál lévő emléktáblánál és az Örmény templomnál, míg Csiprovciban Kossuth és Garibaldi harcostársának, Dunyov István ezredes mellszobránál, Vidinben Kossuth Lajos emléktáblájánál helyezik el az ünnepi koszorúkat. New Yorkban a Kossuth szobornál, Zágrábban Petőfi Sándor emléktáblájánál, Pekingben Petőfi szobránál a Lu Xun Múzeumban, Rómában Türr István szobránál helyezik el az emlékezés virágait. Delhiben hagyományteremtő céllal Schwaiger Imre magyar műkincsgyűjtő impozáns síremlékénél tartanak megemlékezést. Szűk körű koszorúzással emlékeznek Isztambulban azokra a magyarokra, akik a forradalom után menekültek az Oszmán Birodalomba, köztük Szilágyi Áronra és Cseh Imrére, Kossuth török tolmácsára. 

A Collegium Hungaricum Róma épülete, a Falconieri-palota díszkivilágítással

A Collegium Hungaricum Róma épülete, a Falconieri-palota díszkivilágítással

A pozsonyi Magyar Kulturális Intézet oldalán reggel 9 órától elérhető a nemzeti ünnepnapon a Pozsonyi Kifli polgári társulással közösen készített videoséta, mely az 1848/49-es forradalom és szabadságharc helyi vonatkozásait mutatja be. A bécsi Collegium Hungaricum által készített videóban pedig Deák Ernő történész eleveníti fel a pozsonyi országgyűlési küldöttségének, az „argonautáknak” 1848. március 15-17-i  útját a bécsi helyszíneken keresztül. A nemzeti ünnephez kapcsolódóan március 16-án tekinthető meg bécsi intézet honlapján az Elpusztítani mindent - Az ismeretlen polgárháború 1848/49 című dokumentumfilm, mely az 1848/49-es forradalom és szabadságharc egy alig ismert, tragikus eseménysorát dolgozza fel. A filmvetítés után Ifj. Dr. Bertényi Iván, a Bécsi Magyar Történeti Intézet igazgatója beszélget Dr. Solymosi József történésszel, az 1848/49-es szabadságharc jeles kutatójával magyar nyelven. 
Tallinnban, Isztambulban, Zágrábban Sára Sándor 80 huszár című filmjét, Szöulban Bereményi Géza Hídemberét, Párizsban Herendi Gábor Kincsem című filmjét vetítik le a Nemzeti Filmintézettel partnerségben. Az isztambuli magyar kulturális intézet közösségi média felületein a Magyar Nemzeti Múzeum és a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány által létrehozott török és angol nyelvű animációs filmet (Kars fiai) osztja meg, mely a ’48-as forradalom eseményeit beszéli el. Sao Paulóban Magyarországról szóló virtuális turisztikai fotókiállítást nyitnak, mely a helyi metró felületein hívja fel a közönség figyelmét a magyar nemzeti ünnepre. Tokióban a forradalom és szabadságharc főbb történéseit és helyszíneit bemutató videóval várják az érdeklődőket az intézet közösségi média felületein. 

Helsinkiben Szabadság, nemzeti függetlenség, polgári átalakulás – Kossuth Lajos élete címmel angol nyelvű tablókiállítás nyílik a kulturális intézetben . Március 11-én, a nemzeti ünnephez kapcsolódva Kelemen Hunor nyitotta meg a Román Szépművészeti Múzeumban Részegh Botond kiállítását a bukaresti Magyar Kulturális Intézet szervezésében.
Kairóban szűk körű ünnepi megemlékezésen az Ain Samsz Egyetem magyarul tanuló diákjai szavalnak verseket a nemzeti ünnephez kapcsolódóan és megnyitják az intézetben a 1848/49-es szabadságharcról szóló tablókiállítást. Isztambulban online tárlat nyílik a forradalom és szabadságharc után török földre menekült magyar politikusok és honvédtisztek életéről. Pekingben az intézet kirakataiba vetítik magyar szakos kínai diákok szabadságharccal kapcsolatos kreatív naplórészleteit és a Petőfi Irodalmi Múzeum “Ki vagyok Én? Nem mondom meg…” - Petőfi választásai című anyagból készült válogatást. Közösségi media felületeiken pedig az intézet munkatársai magyarul és kínaiul is elszavalják a Nemzeti Dalt.
Brüsszelben Csorba László, történész „Eljő, eljő, a nagy szép idő” című, 1848-49-es brüsszeli emigrációról szóló előadását követhetik az érdeklődők az intézet Facebook oldalán. Tel-Avivban Zsidó honvédek szerepe az 1848-49-es szabadságharcban címmel zoom-kerekasztalbeszélgetéssel készülnek a nemzeti ünnepre magyar idő szerint este 6 órától. A magyar nyelven folyó előadás fő beszélgetőpartnerei Hermann Róbert, Konrád Miklós és Jehuda Hartmann történészek.
Helsinkben és Tallinban interaktív videós gasztronómiai program keretében mutatják be a Kossuth-kifli receptjét és elkészítésének módját a finn és észt közönségnek.
Rómában a Falconieri-palota díszkivilágítást kap, a ljubljanai Magyar Kulturális Intézet hagyományos "Pilvax-kávéház” elnevezésű programját rendezi meg. Az intézetbe betérőket a forradalom emlékére versidézettel és forró kávéval vendégelik meg, természetesen elvitelre.
Számos magyar külképviseleten a nemzeti ünnepen - ezúttal virtuálisan - átadják a Magyar Állam kitüntetéseit a helyi magyar közösségek képviselőinek.