Húsvétra készülnek a magyar kulturális intézetek

Hagyományos tojásfestéssel, verssel, mesével, filmvetítéssel és előadással várják az online térben a magyar kulturális intézetek a Húsvétot ünneplőket világszerte.

A közelgő húsvét alkalmából a bécsi Collegium Hungaricum Rófusz Ferenc „Az utolsó vacsora" c. filmjét tűzi műsorra április 1-én, melyet online tekinthetnek meg az érdeklődők. Az Oscar-díjas rendező legújabb alkotása Leonardo da Vinci „Az utolsó vacsora" című művét dolgozza fel animációs festményfilmként. A filmet követően Simon Ferenc esperes bécsi magyar római katolikus főlelkész német nyelvű előadása segít a vallástörténeti háttér megértésében.

null

Tokióban a húsvéti ünnepek alatt a hagyományos tojásfestéssel, a berzseléssel ismerkedhet meg a japán közönség. A természetes alapanyagokkal (hagymahéjjal és levelekkel) készített festési módot március 31-én a magyar kulturális intézetben sajátíthatják el az érdeklődők. A programot Hagyományok Házának munkatársa, Jókainé Gombosi Beatrix tojásfestő népi iparművész online előadása kíséri. Április 10-én a tokiói Arisugawa no miya emlékparkba kitelepülve tartanak foglakozást az intézet munkatársai. A tokiói magyar kulturális intézet népdaltanítási sorozatában pedig Yajima Rika, egykor Magyarországon élt és tanult karvezető húsvéti népdalokat tanít online.

Magyarország Sanghaji Főkonzulátusa évről-évre húsvéti pikniket szervez a sanghaji magyar közösség tagjai számára. Az eseményen hagyományos húsvéti kézműves foglalkozásokkal, sportprogramokkal, illetve csokitojás-kereső versennyel várják a legkisebbeket.

A New York-i Magyar Kulturális Intézet április 3-án, nagyszombaton teszi elérhetővé az intézet Facebook oldalán Berecz András mesés húsvéti üdvözletét, a római Collegium Hungaricum pedig Pilinszky János: Harmadnapon című versét teszi közzé honlapján az olasz Antonio Molteni fordításában.

A kulturális intézetek emellett április 1-én Az én békém öröme címmel a Pannon Filharmonikusok húsvéti hangversenyét és április 2-án a MÜPA Bartók-estjét közvetítik.