Herkulesfürdő egykor és ma

Herkulesfürdő múltjáról és jelenéről nyílt kiállítás a bukaresti Magyar Kulturális Intézetben, a kárpát-medencei fürdőkultúrát bemutató és népszerűsítő sorozat részeként. A február 17-én megnyílt kiállításon a Fortepan archív fotógyűjteményéből kiválasztott képek tárják elénk Herkulesfürdő egykori szépségét.

null

A kiállítás fontos része a Herculane Project elnevezésű kezdeményezés, mely a herkulesfürdői építészeti örökség megmentésén fáradozó önkénteseinek eddigi munkáját mutatja be. A tárlat harmadik részét Radu Igazság egyetemi tanár és fotográfus személyes gyűjteményéből származó eredeti fényképek és dokumentumok teszik ki, amelyek a térség akkori életének lenyomatai Herkulesfürdőről, Ada Kaleh szigetről, Orsováról és Szörényvártornyáról.

A bukaresti Magyar Kulturális Intézet 2019-ben indította el azt a sorozatot, amely a kárpát-medencei fürdőhelyeket mutatja be. A két testvértelepülés, Borszék és Fonyód után az egykori császárok és királyok kedvenc fürdőhelye, Herkulesfürdő következik, amelyet nemcsak mint fürdőhelyként mutatnak be, hanem az építészeti örökségre is fel kívánják hívni a figyelmet, amely az elmúlt évtizedekben meglehetősen lepusztult.

A megnyitó utáni online közvetített beszélgetésen részt vett Stefan Balici, a román Országos Örökségvédelmi Intézet igazgatója, Oana Chirila, a Herkulesfürdő megmentését kezdeményező Locus Egyesület alapító tagja és elnöke, valamint Géra Eleonóra történész-levéltáros, az ELTE BTK Művelődéstörténeti tanszékének egyetemi docense, a kárpát-medencei fürdőkultúra kutatója.

A kiállítást 2021. március 26-ig lehet megtekinteni.