Gyereknap a világban

A magyar kulturális intézetek és külképviseletek idén rajzpályázattal, animációs workshoppal, rajzfilmvetítésekkel, kiállításokkal és bábszínházi előadással készülnek a gyermekek köszöntésére világszerte.

A bécsi Collegium Hungaricum Kufli-rajongóknak hirdetett rajzpályázatot. A pályázatra beérkezett összes műalkotást az intézet a honlapján és FB-oldalán május 30-án, a magyarországi gyereknapon teszi közzé, a három legjobb pályázót pedig egy intézet által összeállított kis nyereménycsomaggal jutalmaznak. Mesés Magyarország címmel rajzpályázatot hirdetett a moszkvai Magyar Kulturális Intézet is. Az Oroszország szerte online közzétett rajzverseny résztvevői között kortárs magyar gyermek illusztrációkból álló kifestő füzetet sorsolnak ki, szintén május 30-án, mely online formában is letölthető itt. A sepsiszentgyörgyi Magyar Kulturális Intézet Mi van a Napkapun túl? És mit hoznál el onnan? címmel animációs pályázatot és workshopot hirdetett a gyermeknap alkalmából általános és középiskolás gyerekeknek. A szervezők olyan telefonon rögzített animációkat várnak június 20-ig, melyben a természetben fellelhető természetes anyagok segítségével mutatják be a fantáziájukban megjelenő képeket. A gyerekeket az animációk elkészítésében workshoppal segíti a szervező kulturális intézet.

Kuflik (Forrás: KEDD Animációs Stúdió)

Kuflik (Forrás: KEDD Animációs Stúdió)

A londoni Magyar Kulturális Intézet gyereknap alkalmából a magyar filmklasszikust, Ternovszky Béla Macskafogó című animációs filmjét vetíti május 28-án online közönsége számára. Kijevben június 2-án a Children KinoFest Nemzetközi Gyermek és Ifjúsági Filmfesztivál keretében Dargay Attila Vuk című klasszikusát, a manilai Nagykövetség Toons & Tales elnevezésű online gyerekfilmfesztiválján pedig öt klasszikus magyar animációs filmet (Macskafogó, Vuk, Szaffi, Vili a veréb, Az erdő kapitánya) vetít május 26-30. között. A stuttgarti Magyar Kulturális Intézet idén három magyar nyelvű ifjúsági- és gyerekfilmmel - Égigérő fű, Kismaszat és a gézengúzok, Keménykalap és Krumpliorr - kedveskedik a gyerekeknek a honlapján közzétett linkeken keresztül. A filmvetítéseken kívül az intézet a legkisebbek számára foglalkoztató játékkal készül, a kiszínezhető és kartonlapból elkészíthető mozgatható bábfigura sablonja szintén az intézet honlapjáról elérhető.

Ternovszky Béla: Macskafogó (Forrás: NFI)

Ternovszky Béla: Macskafogó (Forrás: NFI)

Rómában már május 21-én elkezdődött a gyerekek ünneplése a magyar grafikusok gyerekkönyvekhez készített illusztrációit bemutató Versképek című kiállítás megnyitójával. A szervező római Collegium Hungaricum erre az alkalomra időzítette a Költészet Napján meghirdetett gyerekrajz- és szavalóverseny eredményhirdetését is. A hat győztes a BookR Kids felajánlásából féléves Mesetár előfizetést nyert. A sepsiszentgyörgyi Magyar Kulturális Intézet szervezésében június 15-ig látogatható a Székelyudvarhelyi Művelődési Házban a Benedek Elek munkásságát bemutató Székely Tündérország örökös követe című kiállítás, amelyen nemzetközi gyermeknaphoz kapcsolódva múzeumpedagógiai foglalkozással is várják a fiatal látogatókat.

Giusti Laura, 8 éves - Ha a világ rigó lenne (Római rajpályázat díjazottja)

Giusti Laura, 8 éves - Ha a világ rigó lenne (Római rajpályázat díjazottja)

A prágai Magyar Kulturális Intézet a prágai magyar szülők egyesületével és az Iglice Egylettel közös szervezésben az Aranyszamár Színház A kis hableány című magyar nyelvű online bábelőadásával ünnepli meg a nemzetközi gyermeknapot. A H. C. Andersen klasszikus meséje a gyermeknap előestéjén, május 31-én 17 és 20 óra között szabadon megtekinthető az intézet FB oldalán közzétett linken keresztül.

Japánban 1948 óta május 5-én ünneplik a gyereknapot, ami eredetileg a „fiúk ünnepe” volt. Tokióban hagyományosan ebben az időszakban ún. koinobori-kiállítást szerveznek a város egyik központi elhelyezkedésű, közismert területén, a MIDPARK-ban. A koinobori magyarul pontylobogót jelent, a kisfiút nevelő családok díszítik ezzel házukat a japán gyereknap alkalmából. Magyarország első alkalommal jelent meg a szabadtéri kiállításon, ahol összesen 112 koinobori-lobogót mutattak be. A tokiói magyar nagykövetség és kulturális intézet által felkért Czéh Sándor munkáját a Csukás István meséiben szereplő figurák ihlették. A koinobori kiállítás teljes anyaga és a magyar pontylobogó itt megtekinthető.

Algírban a nagyköveti rezidencia kertjében kerül sor a gyermeknap megünneplésére, a járványhelyzet függvényében várhatóan június második felében. A 2-10 éves gyermekeket különféle szabadtéri programok várják: kincskeresés, ügyességi és logikai játékok, mindez családias hangulatban, piknikkel egybekötve.

Bulgáriában június 1-én ünneplik a gyerekek, így ezen a napon a szófiai Magyar Kulturális Intézet két programmal is kedveskedik a gyerekeknek: ingyenesen látogathatják a magyar kulturális intézet által szervezett NaturArt - 30 év legszebb magyar természetfotóiból című kiállítást a Bolgár Természettudományi Múzeumban, illetve a magyar nyelvet és kultúrát tanuló általános iskolások Venelin Shurelov kortárs képzőművész installációjának rejtelmeiben merülhetnek el az alkotó segítségével.

Bár az ENSZ nemzetközi gyermeknappá június 1-ét nyilvánította, azonban a világ országai más-más időpontban - hazánkban május utolsó vasárnapján - ünneplik a legkisebbeket.