Folytatódnak a magyar V4-elnökség külföldi kulturális programjai

Amikor négy ország négy nyelven, de egy hangon szólal meg: 2021 októberében is színes kulturális programmal jelentkezett a visegrádi négyek magyar elnöksége.

null

A magyar elnökség alatt bemutatott kulturális tartalmak közül kiemelkedik a Magyar Művészeti Akadémia által jegyzett „PoszTerra” című plakátkiállítás. A négy ország három-három művészének plakátjait felvonultató tárlat az elmúlt hetekben Prágában, Rigában, Jelgavában (Lettország), valamint Szarajevóban vendégeskedett. A magyar elnökség másik népszerű kiállítása, amely a visegrádi országok természeti kincseit mutatja be, októberben Algírban és a Székelyföldön volt látható. Bár a befogadó kulturális közeg nagyon különböző volt, a tárlat mindkét helyszínen egyformán sikert aratott. A harmadik kiállítás mára hagyományosnak tekinthető: a V4 családiház-építészetét bemutató tárlat évről évre „újjászületik”, és a magyar elnökségi időszakokban számos országot érintő vándorútra kel; most épp Bukarestben látható.

A V4 Jazz Quartet a lengyelországi Lublinban

A V4 Jazz Quartet a lengyelországi Lublinban

A kiállítások mellett elsősorban koncerteken csendült fel a közös hang. A programok sorában szerepelt klasszikus zenei hangverseny, mint a „Sounds of the Visegrad Four” című orgonakoncert, illetve a V4-es zeneszerzők zongoraműveit megszólaltató előadás Stockholmban. Modernebb hangvételt ütött meg a Zsári Tamás által alapított, egy-egy lengyel, cseh, szlovák és magyar zenészből álló dzsessz-kvartett Brüsszelben, Luxemburgban és a lengyelországi Lublinban, illetve a visegrádi országokból érkező fiatal dzsessz-zenekarok előadásai Párizsban. Kijevben néptánc előadások nyújtottak ízelítőt a közép-európai országok folklórkincséből.

A Visegrádi Kulturális Fesztivál Izmirben

A Visegrádi Kulturális Fesztivál Izmirben

Folytatódtak az immár hagyományosnak tekinthető filmfesztiválok is. 2021 októberében a prágai, szarajevói, corki (Írország) és szentpétervári nézőknek mutattuk meg a visegrádi országok filmgyártásának remekműveit. Sokszínű kulturális programmal jelentkezett az izmíri (Törökország) Visegrádi Kulturális Fesztivál, mely a közép-európai filmművészet bemutatása mellett magyar kortárs művészeti kiállítással és vizuális táncszínházi előadással is csalogatta a közönséget.

A V4 országok közös közelmúltjára emlékeztetett a Szabad Európa Rádió egykori székhelyén szervezett pódiumbeszélgetés „München szerepe a visegrádi országok felé történő hírszolgáltatásban a hidegháború idején” címmel.