Felújították az utolsó magyar határkövet Lengyelországban

Június 2-án adták át a történelmi Magyarország utolsó, eredeti helyén maradt határkövét a délkelet-lengyelországi Komańcza településen. A szlovák-lengyel határnál lévő magyar emlékhely teljes felújítását a Külgazdasági és Külügyminisztérium finanszírozta. 

Az 1893-ban emelt, a korabeli magyar-galíciai határt jelző obeliszk - közepén a magyar címerrel - teljeskörű felújítása a tavalyi évben kezdődött. Az akkor már igen rossz állapotban lévő több mint két méter magas homokkőből készült műemlékről eltávolították az összes szennyeződést, rendbe hozták a sérült részeket, savtalanították és védőréteggel vonták be. 

null

Az ünnepélyes átadón Gerencsér Tibor krakkói főkonzul beszédében hangsúlyozta, hogy az „emlékmű átadásával tovább bővült az egyébként nem csekély létszámú lengyelországi magyar emlékhelyek száma”. Kiemelte továbbá, hogy „szükség van olyan kézzelfogható tárgyakra, helyekre, amelyek a két nemzet közötti ezeréves barátság hagyományát gazdagítják”.

A tárca Kulturális Diplomáciáért Felelős Helyettes Államtitkársága csaknem két millió forinttal támogatta a műemlék felújítását. A Külföldi magyar emlékek megőrzése nevű program keretében végrehajtott munkálatokat a varsói Magyar Nagykövetség és a Magyar Kulturális Intézet szervezte meg.