Emléktáblát avattak Új-Zélandon az első magyar telepesek tiszteletére

Az első magyar telepesek Új-Zélandra érkezésére emlékezett a helyi magyar diaszpóra. Az eseményen Dr. Szabó László Zsolt nagykövet felavatta a Nemzeti Összetartozás Éve keretében készített emléktáblát.

Az új-zélandi magyarok, a kivándorlók és leszármazottaik ma a szigetország fontos kisebbségének számítanak. A kivándorlás már a XIX. században megkezdődött, ám az emigránsok ekkor még hazatértek. A nagy áttörést az 1906-os év hozta meg, amikor Rácz István vezetésével érkezett meg az első magyar telepescsalád a szigetország legdélebbi csücskébe, Tuataperébe; innentől datálódik a magyar közösségek jelenléte a szigeten. Öt évvel később követte őt újabb három család. A magyar telepesek sokat tettek a kisváros fejlődéséért, amelynek emlékét a helyi közösség mind a mai napig hűen ápolja.

A 2020. november 21-én rendezett ünnepségen összegyűltek a négy család leszármazottai is, akik az ünnepség végeztével büszkén elevenítették fel őseik emlékeit. A rendezvényen Dr. Szabó László Zsolt, Magyarország wellingtoni nagykövete Tuataperében felavatta a Nemzeti Összetartozás Éve Program keretében finanszírozott, a nagykövetség által készíttetett emléktáblát.