Egy magyar Sanghajban

Szeptember 9-én kiállítás nyílt Budapesten Sanghaj magyar építészéről, Gonda Károlyról.

Schőberl Márton kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkár a megnyitón tartott beszédében hangsúlyozta, hogy az évszázadok során számos magyar alkotott nemcsak Európában, hanem távoli kontinenseken is. A két világháború közötti Sanghajban, a „legmagyarabb kínai városban”, például több magyar építész hagyott maradandó nyomot. Örökségük feldolgozására és gondozására a KKM kiemelt figyelmet fordít. A Sanghaji Főkonzulátus munkájának évek óta fontos része az itthon kevéssé ismert sanghaji magyar örökség feltérképezése és a nagyközönséggel történő megismertetése.

null

Szeptember 9-én a Sanghaj számos ikonikus épületét tervező magyar születésű Gonda Károly (1889-1969) életéről és munkásságáról nyílt két kiállítás Gonda – Sanghaj ultramodern magyar építésze illetve „….a lelkek mélyén a Kelet felé” címmel Budapesten, a Magyar Építészeti Múzeum Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ épületében.

Goldstein (Gonda) Károly az első világháborúban orosz hadifogságba esett, majd kalandos úton Kínába került. Miután Sanghajban letelepedett, hamarosan nagy elismertségre tett szert, és számos megbízást kapott. Art deco stílusban tervezett épületei, például a Capitol, illetve a Cathay mozi, ma is a város fontos épületei közé tartoznak.

A kiállítások elkészítésében a Magyar Építőművészek Szövetsége, Baldavári Eszter művészettörténész-muzeológus és Nicky Almasy fotóművész működött közre.

 

Az anyag elektronikus verziója elérhető itt .