Bartók Béla 140

A londoni Magyar Kulturális Intézet kezdeményezésére tavaly - Pekingtől Berlinen keresztül Isztambulon át Sepsiszentgyörgyig - világszerte több, mint ötven helyszínen flashmobbal tisztelegtek Bartók Béla munkássága előtt. A programról készült kisfilmet Bartók Béla születésének 140. évfordulója alkalmából most mutatták be.

A Londoni Magyar Kulturális Intézet, a londoni Bartók Kulturális Baráti Társasággal (BKBT) és a Magyarok Angliai Országos Szövetségével (MAOSZ) partnerségben, tavaly, a zeneszerző halálának 75. évfordulóján indította útjára azt a kezdeményezést, amelynek keretében közös énekléssel, flashmobbal emlékeztek meg a világhírű magyar zeneszerzőről.

A londoni kezdeményezéshez számos magyar kulturális intézet, külképviselet és helyi diaszpóraszervezet csatlakozott. Világszerte több mint ötven helyszínen szerveztek hasonló megmozdulást, így a magyar zeneszerző szerzeményeit énekelték Berlinben, Stuttgartban, Brüsszelben, Bukarestben, Sepsiszentgyörgyön, Isztambulban, Pekingben és a helyi diaszpóra közösségek részvételével az Egyesült Királyság kilenc további településén – (Gloucester, Coventry, Birmingham, Canterbury, Cardiff, Llandybie, Southhampton, Southen) . Az akcióhoz Magyarország hat települése csatlakozott: Budapest, Rákoskereszttúr, Szeged, Sopron, Lökösháza és Orosháza hívta fel közös énekléssel a figyelmet Bartók Béla munkásságára.

A világjárvány miatt idén nem kerülhetett sor ilyen nagyszabású megmozdulásra, de a tavalyi eseményeken készült felvételekből Király Attila, a BKBT vezetője készített dokumentumfilmet, amelynek rövid, vágott verzióját a 140. évforduló alkalmából tette közzé a Londoni Magyar Kulturális Intézet.