Balatoni nyár - kiállítás és irodalmi beszélgetések Bécsben

A bécsi Collegium Hungaricumban látogatható a Balatoni nyár című kiállítás, mely az 1950-es, ’60-as, ’70-es években készült fényképek segítségével ismert magyar írók nyári élményeibe enged bepillantást. A Petőfi Irodalmi Múzeum által készített tárlatot a bécsi magyar kulturális intézet online felületein látható előadások és beszélgetések teszik teljessé. 

Balatoni nyár - kiállítás a bécsi Collegium Hungaricumban

Balatoni nyár - kiállítás a bécsi Collegium Hungaricumban

A bécsi Collegium Hungaricumban megrendezett kiállítás a balatonfüredi Lipták-ház, az 1953-ban megnyílt szigligeti Alkotóház és az írók nyaralóiban, kertjeiben készült több mint száz archív felvételen és magyar írók Balatonhoz kötődő művein keresztül idézi meg az 1950-es, ’60-as, ’70-es évek balatoni nyarait.

A szigligeti alkotóház és park, 1953

A szigligeti alkotóház és park, 1953

Június 30-án este 7 órától lesz elérhető a kiállítás online felületein Gróh Gáspár Petőfi-díjas irodalomtörténész, kritikus előadása, aki a szigligeti Alkotóházról, híres vendégeiről, a ház történetéről, valamint arról mesél, hogy őt személyesen mi köti településhez.

A tavaly ősz óta a bécsi Collegium Hungaricumban vendégeskedő kiállításhoz kapcsolódóan további előadásokat is megtekinthetnek az érdeklődők az intézet közösségi média felületein.

Mészöly Miklós, Polcz Alaine és Ignácz Rózsa vitorláshajón

Mészöly Miklós, Polcz Alaine és Ignácz Rózsa vitorláshajón

Lipták Gábor író és felesége, Gyapai Piroska balatonfüredi házukban, közel négy évtizeden keresztül vezették „balatoni irodalmi szalonjukat”. Az épület 1998 óta Rácz Péter kezdeményezésére a Magyar Fordítóháznak ad otthont. Az egykori Lipták-ház történetéről, híres vendégeiről, valamint a ház jelenlegi működéséről az alapítóval a kiállítás helyszínén beszélgettek. Kertész Imre, Esterházy Péter és Parti Nagy Lajos német fordítójával, Buda Györggyel legkedvesebb szerzőiről és a műfordításhoz vezető kacskaringós életútjáról szerveztek beszélgetést, míg Hárs Endre irodalomtörténész a nyaralás kultúráját és íróinkat mutatja be előadásában.

A kiállítás nyár végéig várja vendégeit, mely az anmeldung@collegiumhungaricum.at e-mail címen előzetes bejelentkezéssel az intézet nyári zárva tartása alatt is látogatható.