Átadták a felújított eperjesi kőobeliszket

A 2021. november 10-én, az Eperjes melletti Vilec-dombon leleplezett felújított obeliszk a Petőfi-Tompa-Kerényi költői versenynek állít emléket.

1845 tavaszán Eperjesen Kerényi Frigyes költő házában vendégeskedett Tompa Mihály és Petőfi Sándor. A három fiatal költő ekkor találta ki, hogy „Az erdei lak” címmel mindegyikük ír egy-egy verset, melyben a ház és a környező vidék elevenedik meg. A híressé vált költői verseny tiszteletére az eperjesi Széchenyi-kör az 1880-as évek elején állított emléket.

 Andrea Turčanová, Eperjes város polgármestere és dr. Hetey Ágota főkonzul

Andrea Turčanová, Eperjes város polgármestere és dr. Hetey Ágota főkonzul

Az elmúlt évszázad viszontagságai által megviselt emlékművet Magyarország kassai főkonzulátusa újíttatta fel. A 2021. november 10-ei átadó ünnepségen a felújítás kezdeményezői – Andrea Turčanová, Eperjes város polgármestere és dr. Hetey Ágota főkonzul – mondtak ünnepi köszöntőt. Az ünnepségen a Kassai Thália Színház művészeinek előadásában részletek hangzottak el Petőfi Sándor eperjesi emlékeit megörökítő „Útirajzok” című művéből, valamint „Az erdei lak” című versek szavalatával megelevenedett a három költőóriás egykori versenye is.

Az obeliszket a KKM anyagi támogatásával, a külföldi magyar emlékek megőrzését támogató program keretében újították fel.