A Vendégoktatók a Magyar Kultúráért programsorozat októberi kiemelt programjai

A Vendégoktatók a Magyar Kultúráért programsorozat keretében októberben is változatos és izgalmas kulturális programokkal várták az érdeklődőket a külföldi egyetemeken dolgozó magyar lektorok és vendégtanárok.

2021. október 8-án Zágrábban, október 9-én pedig Rijekában Táncol a város! címmel magyar néptánc- és népviselet-bemutatóval egybekötött élőzenés táncházat rendezett a két magyar lektor a zágrábi Liszt Intézet, valamint a Zágrábi Egyetem Hungarológiai Tanszéke és a Rijekai Egyetem Magyar Nyelvi Lektorátusának közös szervezésében. Magyarország V4-es elnöksége alkalmából mindkét eseményen részt vettek a két város cseh, szlovák és lengyel nemzetiségének képviselői is, ezzel is kifejezve az összetartozást.

null

2021. október 21. és november 14. között látogatható a Magyar dizájn: díjnyertes termékek a Teqballtól az ékszerműtárgyig című kiállítás Strasbourgban. A magyar lektor szervezésében megvalósuló programon, amely egyben a magyar ET-elnökségi rendezvénysorozat része, a díjnyertes magyar tárgyak kiállítása mellett végigkísérik a látogatót az ötlettől a megvalósulásig vezető úton: kerekasztal-beszélgetésen és workshopok keretében mutatják be az alkotás folyamatát, a designkommunikációt mint tervezői módszertant.

A Krakkóban megrendezett ünnepélyes megnyitó után október végén Luzna-Bobowában folytatódik, decemberben pedig Limanowában fejeződik be a Megjártam a hadak útját című előadássorozat. Dél–Lengyelországban több száz olyan első világháborús katonai temető található, amelyben honfitársaink nyugszanak. A Hadtörténeti Intézet és Múzeum jóvoltából, a Főkonzulátus közreműködésével több is megújult közülük az utóbbi években. A meghívott szakértők vetített képes előadás keretében mutatják be Magyarország szerepét az első világháborúban, illetve azon magyarok sorsát, akik a Lengyel Légió soraiban szolgáltak. Az előadásokat minden helyszínen a varsói Liszt Intézet által elkészített Honvédek és huszárok lengyel földön – 1914-1915 című kiállítás kíséri, amely azokat a nagyobb dél-lengyelországi településeket mutatja be, ahol a magyar egységek is megfordultak.

2021. október 23-án a vendégoktató és a párizsi Liszt Intézet közös szervezésében Misztrál együttes adott koncertet a francia fővárosban. A zenekar a magyar költészet kiemelkedő alkotóinak verseit tolmácsolta nagy sikerrel a közönségnek. A Janus Pannoniustól és Balassi Bálinttól a XX. század nagyjaiig terjedő repertoárból álló műsor méltó módon válhatott részévé a nemzeti ünnepi megemlékezésnek.

2021. október 29-én Szöulban Magyar Nap kerül megrendezésre a lektor, a külképviselet és a szöuli Liszt Intézet együttműködésében. A program során kulturális támájú előadást tartanak a Dankook Egyetem Magyar Kutatóintézete, valamint a Liszt Intézet munkatársai, ezt követően magyar találmányokat bemutató kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők. A rendezvény zárásaként magyar rövidfilmeket vetítenek a szervezők koreai, illetve angol felirattal (Újratervezés, Susotázs, Nyuszi és Őz, A légy).