A Vendégoktatók a Magyar Kultúráért programsorozat kiemelt nyári programjai

A „Vendégoktatók a Magyar Kultúráért” programsorozat keretében egész nyáron sokszínű programokkal várják az érdeklődőket a külföldi egyetemeken oktató magyar lektorok és vendégtanárok.

2021. június 18–20-án a szakmai és a nagyközönség is először találkozhatott a francia fővárosban Boldizsár Ildikóval és az általa kidolgozott Metamorphoses meseterápiás módszerrel a két párizsi magyar vendégoktató és a magyar kulturális intézet közös programja keretében. Az elismert meseterapeuta az előadások mellett több konkrét, nyelvórákon is felhasználható gyakorlatot és ötletet bemutató workshopot is tartott.

2021. június 28-án Kriza János költő, műfordító, erdélyi magyar unitárius püspök születésének 210. évfordulója alkalmából a kolozsvári vendégoktató – a Kolozsvári Főkonzulátus és az Erdélyi Múzeum közreműködésével –emléknapot szervezett, ahol a Kriza János Országos Balladamondó, Balladaéneklő és Mesemondó Verseny tavalyi nyerteseinek fellépése mellett a néprajzkutatóként is elismert költő népköltészeti gyűjtőmunkáját is megismerhette a közönség. 

2021. július 23–24-én két szlovákiai magyar lektor és a Kassai Főkonzulátus szervezésében Eperjes és Kassa adott otthont a nemzetközi hírnevű budapesti Musica Historica együttes koncertjeinek. A muzsikusok számtalan történelmi hangszert megszólaltatva adtak ízelítőt a Felvidék barokk kori zenekultúrájából.

Az Áldás Együttes zenél a Szczawnicai Magyar Napokon

Az Áldás Együttes zenél a Szczawnicai Magyar Napokon

Zenés programmal indult a nyár Lengyelországban is: a krakkói magyar lektor és a Krakkói Magyar Főkonzulátus közreműködésével a világzenét és magyar népzenét játszó Áldás Együttes adott koncertet az idén is megrendezésre került Szczawnicai Magyar Napokon július 24-25-én, és a különleges folk-rock világába kalauzolta a zenei csemegék kedvelőit. A program záróakkordjaként a művészek Táncházat is tartottak, hogy néhány néptánclépést is elsajátíthasson a közönség.

Partnerek: Párizsi Magyar Kulturális Intézet, Kolozsvári Főkonzulátus, Erdélyi Múzeum, Kassai Főkonzulátus, Krakkói Magyar Főkonzulátus