A valóságos térbe költöznek a külföldi magyar kulturális intézetek programjai

Az online térből a valóságos térbe költöznek a bolgár és a német főváros magyar kulturális intézetének kiállításai. Bulgária egyik legnépszerűbb kulturális központjában, Plovdivban és a berlini Collegium Hungaricumban is kiállítótérben várják a közönséget a magyar kortárs képzőművészek alkotásai.

Nemes Márton installációja az Esterházy Art Award kiállításon (2019 ) Fotó: Végel Dániel

Nemes Márton installációja az Esterházy Art Award kiállításon (2019 ) Fotó: Végel Dániel

Június 23 -tól július 26-ig látogatható Romvári Márton Fénygömbök című kiállítása Plovdiv Óvárosában. Az alkotót a bolgár közönség először az online térben ismerhette meg a párizsi Magyar Kulturális Intézet kezdeményezésére tavaly ősszel létrejött HongroArts/Art Magyarország című videósorozatban. A magyar kortárs képzőművészeket bemutató, filmekben az alkotók három-négy percben beszélnek munkáikról, aktuális kiállításaikról és az őket foglalkoztató művészeti kérdésekről. A sorozatban - amelyet 15 további magyar kulturális intézet és külképviselet vett át - eddig tizenegy művész mutatkozott be: Barabás Zsófia, Romvári Márton, Bíró Dávid, Haász Katalin, Spitzer Fruzsina, Rúzsa Dénes, Koós Gábor, Nagy Gabriella, Boros Mátyás, Szíj Kamilla, Nagy Barbara. Közülük a szófiai Magyar Kulturális Intézet által felkért Romvári Márton az első, akinek tárlata a valós kiállítótérben is megtekinthető idén. 

Romvári Márton - Fénygömbök

Romvári Márton - Fénygömbök

Június 25-én A boldogság szigetei címmel nyílik a berlini Collegium Hungaricumban az intézet idei első, valós térben megrendezett tárlata. A kortárs térinstallációkat bemutató kiállítás hat magyar képzőművész munkáin keresztül foglalkozik a pandémiás időszakkal: mindannyian szigetek vagyunk, azonban a visszavonulás és az elkülönülés akár boldogsághoz és kiteljesedéshez is vezethet. A Csató József, Makai Mira Dalma, Nagy Imre, Nemes Márton, Puklus Péter, Tranker Kata alkotásait bemutató kiállítás augusztus 19-ig tekinthető meg a berlini magyar kulturális intézetében.