A Rubik-kocka inspirálta a tokiói olimpiai stadion sztárépítészét

A tokiói magyar nagykövetség kezdeményezésére ismert japán művészeket inspirált a magyar találmány.

Őcsászári Felsége, Takamado hercegnő a Rubik évfordulós projektben résztvevő japán művészekkel valamint az esemény házigazdájával, Palanovics Norbert nagykövettel. Fotó: Maciej Komorowski/Embassy of Hungary, Tokyo

Őcsászári Felsége, Takamado hercegnő a Rubik évfordulós projektben résztvevő japán művészekkel valamint az esemény házigazdájával, Palanovics Norbert nagykövettel. Fotó: Maciej Komorowski/Embassy of Hungary, Tokyo

November 24-én, Őcsászári Felsége, Takamado hercegnő jelenlétében mutatták be a japán sajtónak és a nagyközönségnek azokat a művészeti alkotásokat, amelyeket a tokiói magyar nagykövetség kezdeményezésére, japán művészek készítettek. Az alkotások különlegessége, hogy mindegyiket a japán debütálás negyvenedik évfordulóját idén ünneplő Rubik-kocka inspirálta. A projektet a tokiói magyar nagykövetség indította el szeptemberben, amelynek keretében rövid videókban mutatták be a művészeket, a Rubik-kocka évfordulójára készített műveket és az alkotási folyamatot.

KUMA Kengo (KUMA Kengo) a tokiói olimpiai stadion és más híres japán és külföldi épületek tervezője egy forgatható és mozgatható, Rubik-kocka alakú bútort készített. Az internetes videócsatornáján többmilliós nézettségű origami művész, NAKASIMA Dzsó (NAKASHIMA Jo) különleges, mágneses origami Rubik-kockát hozott létre. A tizenegyedik generációs, háromszázötven éves tradíciót ápoló, elismert kerámiaművész, ÓHI Tosio (OHI Toshio) a kocka színeit reprodukálva égetett kerámiát alkotott, egy kortárs japán táncos pedig a Rubik-kocka ihlette táncot mutatott be. A nagykövetség projektjében fehércsoki-kockával részt vett japán leghíresebb cukrásza, kockadarabokból kirakott előétellel pedig egy tokiói étterem ismert séfje. Ázsia legjobb bárjai között számon tartott, tokiói Ben Fiddich tulajdonosa Unicum alapú koktélt készített. A hagyományos japán művészeti ágak képviseletében egy híres kalligráfus, valamint a tradicionális japán Nó színház egy neves előadója is csatlakozott az alkotók rangos köréhez.

A nagykövetség által szervezett ünnepélyes megnyitón díszvendégként tiszteletét tette a japán császári család részéről Őcsászári Felsége, Takamado hercegnő.

A különleges tárgyak november 25-től 2021. februárig tekinthetőek meg a Tokió szívében tavaly nyílt Magyar Kulturális Intézetben. A kiállítást követően a műalkotásokat árverésre bocsátják, a befolyt összeget pedig jótékony célra fordítják. A művészek alkotási folyamatáról és hitvallásáról egy beszélgetésekből összeállított hosszabb dokumentumfilm is készül, amely hamarosan felkerül a nagykövetség online felületeire.