A New York-i Főkonzulátus Karády Katalin művésznő emléke előtt tisztelgett

Karády Katalin születésének 110., halálának 30. évfordulója alkalmából a Nemzeti Összetartozás Éve észak-amerikai programsorozata keretében Magyarország New York-i főkonzulátusa 2020 decemberében emléktáblaavatási ünnepséget szervezett a művésznő egykori otthonának udvarára. A hely mostantól a „Katalin Karády Memorial Courtyard” nevet viseli.

Karády Katalin emléktáblája előtt

Karády Katalin emléktáblája előtt

Karády Katalin korának ünnepelt majd méltatlanul mellőzött sztárja volt. Első mozifilmje, a „Halálos tavasz” akkora siker volt, hogy felfedezése után hollywoodi sztároknak járó tisztelet övezte mindenütt. Minden nő rá szeretett volna hasonlítani, elkezdett úgy öltözködni, mint ő, kalapjai pedig ikonikussá tették. Erős, szuverén karakterével mind női, mind pedig férfi nézőinek szívét rabul ejtette. Kilenc év alatt mintegy húsz film főszereplőjeként láthattuk, majd a világháború végleg kettétörte karrierjét. A világégés idején, ékszereiért cserébe zsidó származású gyermekek életét mentett meg a kivégzéstől. A világháborút követően az Egyesült Államokba emigrált művésznő, az észak-amerikai diaszpóra egyik meghatározó szereplőjévé vált.
Karády Katalin születésének 110., halálának 30. évfordulója alkalmából az egykor a művésznő otthonául szolgáló ház udvarán Pásztor István New York-i főkonzul avatta fel az emléktáblát. A New York egykori magyar negyedében, a 2. sugárút és a 80. utca kereszteződésénél található ház 11. emeletén élt 1990-ben bekövetkezett haláláig a híres színésznő, s ennek a háznak az udvara mostantól a ’’ Katalin Karády Memorial Courtyard” nevet viseli, emléket állítva mind a magyar mind pedig az amerikai zsidóság körében nagy tiszteltnek örvendő művésznőnek.
2004-ben a Knesszet a háború alatt tanúsított hősies, humanitárius tetteiért posztumusz a Világ Igaza kitüntetést adományozott Karády Katalinnak.