A kortárs magyar innovációt népszerűsíti a Külgazdasági és Külügyminisztérium

2021. július 5-én, a Külgazdasági és Külügyminisztérium éves tudománydiplomáciai értekezletén debütált az az utazókiállítás, amelyet a minisztérium szervezett a hazai kortárs innováció külföldi népszerűsítésére. A Smart Hungary elnevezésű tárlat 24 friss, exportképes fejlesztésen keresztül mutatja be, hogy Magyarország nemzetközi szinten is versenyképes válaszokat tud adni a globális kihívásokra.

null

A 2021 második félévétől utazó kiállítás hét, mindennapi életünket átszövő téma (lakóhely, otthon, mobilitás, szabadidő, sport, mezőgazdaság, egészségügy) köré csoportosítva szemlélteti hazánk szellemi tőkéjét és tudásalapú gazdaságát. Az itt látható fejlesztések évtizedes kutatás-fejlesztési, illetve tudományos munka eredményei, amelyeket világszabadalmak védenek. A számos tudásterületet ötvöző termékek bemutatják, hogyan kapcsolódik Magyarország a digitális forradalom, a fenntarthatóság és a személyre szabhatóság világszintű trendjeihez.

null

A Smart Hungary projektjeinek közel fele tárgyalapú, de több olyan különleges applikációt és szoftvert is felvonultat, amelyek csak a virtuális térben léteznek. A tárlat célközönsége kettős: meg kívánja szólítani mind a hétköznapi embereket, mind az üzleti szférát, ezért a projekteket a hagyományos szöveges leírások mellett minivideók is ismertetik.

null

A kiállítás a tervek szerint a legfontosabb exportpiacokon - a Távol-Keleten, Európában és Észak-Amerikában - hívja majd fel a figyelmet Magyarország versenyképes termékeire. A budapesti szakmai bemutatkozást követően a tárlat elsőként Kínába indul, ahol augusztus végétől november közepéig öt technológiai és high-tech rendezvényen, valamint a nagyközönség számára is látogatható Kínai-Magyar Technológia Transzfer Központban lesz megtekinthető.

Kezdeményező: Külgazdasági és Külügyminisztérium

Kurátor: Halasi Rita Mária

Nemzetközi koordináció: Pallos Kinga

Installáció: Sporaarchitects

Vizuális arculat: DE_FORM, Kósa Tamás

Videók: Varga-Koritár Attila

Installációs kivitelezés: Pavlicsek Nándor