A kommunizmus áldozataira emlékeznek a külföldi magyar kulturális intézetek

Február huszonötödike a magyar parlament döntése értelmében 2000 óta a kommunizmus áldozatainak emléknapja hazánkban. A külföldi magyar intézetek változatos programokkal készültek az emléknapra.

null

A bécsi Magyar Kulturális Intézet az emléknaphoz kapcsolódóan Szekér Nóra történész német nyelvű elődását teszi közzé február 25-én este 7 órától Youtube csatornáján. 1947-ben ezen a napon hurcolták el a szovjetek Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát. Ellene az volt a hamis vád, hogy részt vett a Magyar Testvéri Közösség által szervezett demokrácia-ellenes összeesküvésben. A szervezet ellen azután az ÁVO hatalmas pereket rendezett, amelyek révén a kommunisták számos politikai ellenfelükkel leszámolhattak. Szekér Nóra lassan két évtizede kutatja a Magyar Közösség történetét. Német nyelvű előadásában arra keresi a választ, mi volt a kommunista vádak mögött a valóság.

Emellett a bécsi Magyar Kulturális Intézet online vetíti Varga Ágota Tartótiszt című dokumentumfilmjét, amely a már „konszolidált” Kádár-korszak titkosrendőrségének egyházellenes tevékenységét mutatja be. A film azt vizsgálja, meddig is tartott valójában a papíron garantált vallásszabadság és milyen módszerekkel korlátozták a vallásos tevékenységet. A film megtekinthető a geschichte@collegiumhungaricum.at címen történt regisztrációt követően.

A londoni Magyar Kulturális Intézet a nemzeti emléknaphoz kapcsolódóan a Foglyok című filmet vetíti le az Oscar-díjas Deák Kristóf rendezésében február 26-án magyar idő szerint este 7 órakor. Az alkotást a Nemzeti Filmintézet bocsátotta rendelkezésre.

A prágai Magyar Kulturális Intézet a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjához, valamint a Visegrádi csoport megalakulásának 30. évfordulójához kapcsolódóan kültéri panelkiállítást nyitott február 15-én Ne féljetek! Az egyház és Közép-Európa útja a szabadsághoz címmel. A tárlat az 1989 előtti időszakot a katolikus egyház jelentős, a kommunista rendszerrel szembeni ellenállás szimbólumaivá vált lengyel, magyar és csehszlovák személyiségeinek életútján keresztül mutatja be. A tárlat kiemelten foglalkozik Stefan Wyszyński, Ján Chryzostom Korec, Josef Beran és Mindszenty József bíboros, illetve II. János Pál pápa életútjával. A kiállítás a prágai Lengyel Intézettel és a prágai Püspökséggel együttműködésben valósult meg.

A külföldi magyar kulturális intézetek a kiemelt programokon túl közösségi média oldalaikon is felhívják a figyelmet a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjára.