A Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapja

A külföldi magyar kulturális intézetek és külképviseletek magyar holokauszt-túlélőkkel készített friss interjúk közzétételével, új színházi darabbal és filmvetítésekkel emlékeznek a holokauszt magyar áldozataira.

A Sao Pauló-i Főkonzulátus a Sao Pauló-i Holokauszt Emlékközponttal partnerségben portugál nyelvű interjú-sorozatot készített brazíliai magyar holokauszt-túlélőkkel. A hét interjúalany között van a Brazília-szerte híres balettművész, a Sao Paolo-i Balett Akadémia alapítója, Gidali Marika, a Brazíliában született, mégis Magyarországról Auschwitzba deportált Stern Andor, és a dachaui haláltáborban született, George Legmann. 

Részletek a Luiz Rampazzo fényképész által dokumentált videointerjúkból

Részletek a Luiz Rampazzo fényképész által dokumentált videointerjúkból

Az interjú-sorozatban a résztvevők (Brett Katalin, Gálfi György, Gidali Marika, George Legmann, Stern Andor, Venetianer Zsuzsanna és Weiser György) egyenként közel harminc percben mesélnek magyarországi múltjukról, a világháború alatt megélt szenvedésükről, a brazíliai újrakezdésről és kapcsolatukról a magyar nyelvvel és kultúrával. A Márcio Pitliuk kurátor, illetve Luiz Rampazzo fényképész által dokumentált portugál nyelvű video-interjúkat április 16-án, a Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapján teszi közzé a külképviselet a YouTube csatornáján és Facebook oldalán

Mexikóban április 12-én, Brüsszelben április 16-án vetítik az emléknaphoz kapcsolódóan Tóth Barnabás: Akik maradtak című nagyjátékfilmjét.

Részlet Tóth Barnabás : Akik maradtak című filmjéből (Forrás: NFI)

Részlet Tóth Barnabás : Akik maradtak című filmjéből (Forrás: NFI)

A Londoni Magyar Kulturális Intézet Kertész Imre Nobel-díjas történetével, a Sorstalanság Koltai Lajos által jegyzett filmes adaptációjával és egy kortárs színházi művel emlékezik a Holokauszt magyar áldozataira. Az intézet az emléknaphoz kapcsolódóan a New York-i Vaclav Havel Library Foundation-nel együttműködve mutatja be Réczei Tamás Gettó szerelem című online élő színpadi felolvasóelőadását, angol nyelven. A darab egy magyar zsidó és magyar roma holokauszttúlélő pár történetén keresztül írja le a generációkon átívelő traumát és annak feldolgozását, három nő élettörténetét 1945-től napjainkig. A műsort - amelyet a Rehersal for Truth Theatre Festival keretében mutatnak be - április 24-én este 8 órától közvetíti az intézet. Az előadásra április 16-tól lehet regisztrálni a Londoni Magyar Kulturális Központ közösségi média csatornáin.