40+1 éve alapították a helsinki Liszt Intézetet

2021. november 5-én ünnepi koncerttel emlékeztek meg a helsinki Liszt Intézet alapításának évfordulójáról.

A helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központ, mai nevén a Liszt Intézet, 1980. november 21-én nyitotta meg kapuit. Megalapításának 40. évfordulója 2020-ban volt, a járvány miatt azonban csak idén kerülhetett sor az ünnepségre.

 Szilvay Réka, Marko Ylönen és Heini Kärkkäinen

Szilvay Réka, Marko Ylönen és Heini Kärkkäinen

A helsinki Sziklatemplomban tartott november 5-i eseményen Riitta Kaivosoja, a Finn Oktatási és Kulturális Minisztérium kultúrpolitikáért felelős vezetője mondott ünnepi beszédet. Schőberl Márton, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkára levélben üdvözölte az egybegyűlteket. Köszöntőjében kiemelte a magyar és a finn nemzet közötti szolidaritás jelentőségét. Rámutatott, hogy az intézet a finn–magyar kulturális kapcsolatok fejlesztésének egyik legfontosabb intézménye, amely fennállása alatt nagyságrendileg 5000 magyar vonatkozású finnországi esemény szervezésében és támogatásában vett részt. Schőberl Márton egyben méltatta Richly Gábor leköszönő intézetvezető munkásságát, aki 2012 óta vezette az intézetet.

A koncerten Jean Sibelius és Kodály Zoltán művei hangzottak el Szilvay Réka (hegedű), Marko Ylönen (cselló) és Heini Kärkkäinen (zongora) előadásában.

Az intézet történetét bemutató 40 ÉVE FINNORSZÁGBAN című kiállítás november 12-ig tekinthető meg a helsinki Liszt Intézetben.