Magyar-lengyel barátság napja

Szerényebb formában, de idén is megvalósul a magyar-lengyel barátság napjához kapcsolódó ünnepségsorozat. A varsói Magyar Kulturális Intézettel közös szervezésben Kielce és Dobre Miasto városa tiszteleg kiállítással, balettelőadással, teqball-bemutatóval és könnyűzenei koncerttel a magyar-lengyel barátság előtt.

A lengyel–magyar barátság napját (március 23.) a magyar Országgyűlés és a lengyel Szejm 2007. márciusában nyilvánította egyhangú határozatban ünnepnapnak. A központi ünnepségeknek minden évben más-más város ad otthont: páros évben Magyarország, páratlanban Lengyelország egy-egy települése.

Gazdag programmal készül Kielce városa, amely 2019-ben már adott otthont a rendezvénynek. A magyar kultúrát nem csak a múltban, hanem a jelenben is bemutatni szándékozó program keretében március 23-án nyitják meg a magyar főváros történetét bemutató, „Hidak, idők, Budapest” című tablókiállítását. Az Európai Utas Alapítvány által jegyzett tárlatot– a járványügyi előírások betartása mellett – közönségtalálkozó kíséri a helyi könyvtárban. Március 26-án a Lengyel Teqball Szövetség tart bemutatót egy helyi sportiskolában, majd este a kielcei Táncszínház társulata Bartók Béla A fából faragott királyfi valamint a Csodálatos mandarin című műveire készült balettelőadást adja elő.

null

Az északkeleti országrészben található Dobre Miastoban a magyar könnyűzene 1960-1970-es évekből származó dalait, Koncz Zsuzsa, az Apostol és a Skorpió együttes egy-egy szerzeményét mutatja be a Starius Band. A koncert mellett „Magyarország–Lengyelország. Történelem és emlékezet” című szabadtéri kiállítással is tisztelegnek az ünnepnapon.