Virágnyelven

Dátum:  április 6. - május 11.
Helyszín:  Tokiói Magyar Kulturális Intézet
3-8-1 Azabu Juban, Minato-ku, Tokyo

Pápai Éva festőművész (1951-2020) akvarelljeit és a magyar haiku-költészet történetét mutatja be a tokiói Magyar Kulturális Intézet, kortárs magyar és japán költők munkáin keresztül. Az április 6-án nyíló tárlatot, amelyet a japán főváros mellett vidéki helyszíneken is bemutat az intézet, számos, a témához kapcsolódó online előadás kíséri.

 

null

A japán haikut Kosztolányi Dezső ismertette meg a magyar közönséggel, Kínai és japán költők című, 1931-ben megjelent fordításkötetében. A műfaj a 20. század 80-as éveiben lett igazán népszerű, 2020-ban körülbelül négyszáz magyar költő írt haikukat határon innen és túl. A tokiói Magyar Kulturális Intézet kiállítása Belan István, Zalán Tibor, Kovács András Ferenc, Bakos Ferenc és mások haikuit, Faludy György, Képes Géza, Rácz István, Tandori Dezső fordításait idézve mutatja be a magyar haiku történetét és sajátosságait.

A tárlaton láthatóak lesznek Pápai Éva virágokat ábrázoló akvarelljei, melyekhez a japán tagokból álló Hjú (Hyu) haiku-csoport írt verseket. A versek magyar és angol fordításukkal együtt a Virágok: 50 haiku kortárs japán költőktől című kötetben olvashatóak.

A tokiói Magyar Kulturális Intézet új kiállítására látogatók az évente megrendezett Haiku Napról is információt szerezhetnek, valamint kézbe vehetik a magyar haiku- és haikufordítás-irodalom köteteit is.