Növénybirodalom nagykövete: Magyarország

Dátum:  augusztus 1. - augusztus 31.
Helyszín:  Tallinni Botanikus Kert
Kloostrimetsa tee 52, 11913 Tallinn

A Tallinni Botanikus Kert augusztusi programjában a magyar kultúráé a főszerep. A Növénybirodalom nagykövetsége elnevezésű programsorozat során a Tallinni Magyar Kulturális Intézet szervezésében több filmvetítés, kincskereső játék, színházi produkció és plakátkiállítás várja az észt látogatókat. 

A Tallinni Botanikus Kertben szervezett magyar hónap programjában a közönség megtekintheti Fehér Zoltán rendező-operatőr Vad Víz - Aqua Hungarica című látványos magyar természetfilmjét, mely hazánk legkülönlegesebb vízi és vízközeli életközösségeit mutatja be.

A rendezvény plakátja (grafika: Vitányi Regina)

A rendezvény plakátja (grafika: Vitányi Regina)

A mozivásznon kel életre Molnár Ferenc Pál utcai fiúk című regénye is, ami Észtországban kötelező olvasmány, és amelyet a nézők Fábri Zoltán híres rendezésében láthatnak észt felirattal. A regényhez kincskereső játék is kapcsolódik, ahol a játékosok a magyar tájra jellemző növényeket és a közöttük elrejtett Pál utcai fiúkat megkeresve a fiúk legértékesebb kincsét találhatják meg.

A Botanikus Kertben egész augusztusban látogatható a Budapesti Metropolitan Egyetem jelenlegi és végzős hallgatóinak környezetvédelemmel és természettel foglalkozó Around Us című plakátkiállítása, melyet Vitányi Regina tolmácsolásában ismerhet meg jobban a közönség.

null

Augusztus 18-án a Stúdió K Amikor én halott voltam című színházi előadása lesz műsoron. Az egyfelvonásos burleszk Ernst Lubitsch 1916-ban készült, a korabeli kritika szerint „ellenállhatatlanul mulatságos” némafilmjének színpadi változata, mely a civilizált ember manírjait és a mögöttük lévő tabukat leplezi le.