Magyarok tervlapjai Törökországban

Dátum:  február 4. - február 25.
Helyszín:  Doğan Taşdelen Kortárs Művészeti Központ
Kavaklıdere Mahallesi, John F. Kennedy Caddesi No. 4., Ankara

Magyar építészeknek a 19. század végén, 20. század elején készített, de meg nem valósult törökországi terveiről nyílik kiállítás az ankarai Kortárs Művészetek Központjában.

null

Az Oszmán Birodalom kései éveiben és az 1923-ban kikiáltott köztársaság korai korszakában számos magyar tervező készített építészeti terveket Törökország számára, amelyek azonban különböző okok miatt nem valósulhattak meg. Ezeket a terveket dolgozza fel a magyar és török kutatók együttműködésével készített tárlat, amely Isztambul után 2021. február 4 - 25. között az ankarai Doğan Taşdelen Kortárs Művészeti Központban látható. A kiállítás anyaga a budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az isztambuli Magyar Kulturális Intézet, a Yıldız Kulturális Intézet, valamint a Török Építészeti Kutatóközpont kutatásaira épít. A kiállítás a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány és a Tungsram támogatásával valósulhatott meg.

A kiállításhoz kapcsolódó, a törökországi magyar építészeti vonatkozású helyszínekről forgatott videósorozat itt érhető el.