Gyerekkönyv-börze

Dátum:  november 17. - november 22.
Helyszín:  Bukaresti Magyar Kulturális Intézet
Gina Patrichi 8., 010449, Bukarest

Európai kortárs gyerekirodalom kiajánlása román könyvkiadóknak

A bukaresti Magyar Kulturális Intézet kezdeményezésére és koordinációjával európai kortárs gyerekirodalom válogatást ajánlanak a bukaresti EUNIC klaszter tagok a romániai kiadóknak román nyelven való megjelentetés céljából.

November 17-22 között az esemény facebook oldalára kerülnek azok a gyerekirodalmi szövegek és ismertetők, amelyeket az EUNIC klaszter-tagok a román kiadóknak ajánlanak, majd ezt követően a bukaresti Irodalmi Múzeum színháztermében, Kovács Zsuzsánna rendező és román színészek előadásában mutatjuk be a román próbafordításokat, majd mindezt egy online beszélgetés zárja a jelenlévő kiadókkal és EUNIC-klaszter tagokkal a kiajánlott művek román nyelvű megjelenéséről.

Az esemény az EUNIC Románia égisze alatt valósul meg. A kiajánlásra kerülő magyar gyerekirodalmi mű Csender Levente: A különleges Meditittimó kalandjai c. könyve, amelyet Bara Hajnal fordított román nyelvre.

A EUNIC az Európai Unió tagállamainak kulturális intézeti hálózatát tömörítő nemzetközi szervezet, mely azzal a céllal jött létre, hogy segítse az egyes nemzetek kulturális intézeteinek együttműködését, valamint hozzájáruljon a nemzeti és az európai értékek Európán belüli, illetve harmadik országbeli bemutatásához. A világszerte több mint 100 ún. EUNIC klaszter közül Magyarország összesen 34-ben van jelen 24 magyar kulturális intézetünk és 10 külképviseletünk által. A klaszterek kiváló lehetőséget biztosítanak a tapasztalatcserére, illetve közös kulturális projektek megvalósítására.