Gőzhajóval Bécstől Konstantinápolyig

Dátum:  március 30. - április 29.
Helyszín:  Magyar Kulturális Intézet Bukarest
Bukarest, Gina Patrichi u. 8.

A dunai hajózás történetét felelevenítő kiállítás nyílik a bukaresti Magyar Kulturális Intézet és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum közös szervezésében március 30-án a román fővárosban.

Forrás: Fortepan

Forrás: Fortepan

A tárlat a XIX. század során megnyílt új útvonalak révén fejlődésnek indult Duna-menti közlekedési és gazdasági kapcsolatokat mutatja be. A látogatók képet kaphatnak a térség dunai és tengeri kapcsolatairól, a Bécs-Konstantinápoly gőzhajó-járatok kiépítéséről és az út mentén levő települések gazdasági fellendüléséről.

A kiállítás felidézi, hogy vált gróf Széchenyi István a magyar kereskedelem fejlesztésére irányuló törekvéseinek köszönhetően hajózhatóvá a Duna a mai Románia területén található Ómoldova (Moldova Veche) és Szörényvár (Drobeta-Turnu Severin) közötti szakasza. A látogatók emellett a korabeli dokumentumok segítségével megismerhetik, hogyan élték meg a gőzhajók nemzetközi utasai az utat „Keletre”, amelynek központi eleme volt a Kazán-, illetve Vaskapu-szoroson való áthaladás. A kiállítás egyik legértékesebb tárgya az a több mint százéves hajómodell, amelyik a Corvin gőzhajót ábrázolja. A hajó az első világháború előtti időkben menetrend szerint járt a Fekete-tengeri román és bolgár kikötők, valamint Isztambul között, rendszeresen szállítva a Vaskapun át Budapestről is érkező árut.

A keddi kiállításmegnyitón Zsigmond Gábor, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum igazgatója és Constantin Ardeleanu, a galaci Dunarea de Jos Egyetem dunai hajózást kutató professzora mondanak beszédet.

A magyar kulturális intézetek közötti együttműködével létrejött, korábban Isztambulban és Stuttgartban bemutatott, tárlat május 5-ig tekinthető meg a bukaresti Magyar Kulturális Intézetben. Ezt követően olyan romániai, Duna-menti teleüléseken is látható lesz, mint Szörényvár, Galac és Tulcea.

NKA