Bosch + Bosch Csoport és a vajdasági neoavantgárd mozgalom

Dátum: 2020 november 26. - 2021 január 9.
Helyszín:  Brüsszeli Magyar Kulturális Intézet
Treurenberg 10, 1000 Brüsszel

A hatvanas és hetvenes évek magyar neoavantgárd művészeti törekvéseit mutatja be a brüsszeli Magyar Kulturális Intézet a vajdasági Bosch + Bosch csoport munkáin keresztül. A kiállítást, melynek megnyitójára a virtuális térben kerül sor november 19-én, számos a témához kapcsolódó beszélgetés, performansz, előadássorozat és filmvetítés követi majd.[PA1]

A nagy részben magyar származású művészekből - Csernik Attila, Ladik Katalin, Kerekes László, Szalma László, Szombathy Bálint - álló szabadkai Bosch+Bosch Csoport egyike volt azoknak a művészeti kollektíváknak, amelyek a 60-as években Európa szerte létrejöttek elsősorban a zene, de más területeken is, mint a tágan értelmezett vizuális művészetek.

Az 1969-1976 között alkotó Csoport az átértékelés igényével lépett fel, a művészet újfajta társadalmi szerepkörét vizionálta. A Bosch+Bosch a nagyobb kulturális és művészeti központokon kívül, az országnak ama peremvidékén jött létre, amelyben kimutatható a két világháború közötti magyar aktivista művészek (Kassák Lajos, Barta Sándor) hatása.

A Csoport munkáiból készült válogatás, amely a Brüsszeli Magyar Kulturális Intézetben látható, izgalmas betekintést nyújt a 60-as évek neoavantgard törekvéseibe. A kiállítás megnyitóját Szombathy Bálint performansz előadása egészíti ki.

A program a Ludwig Múzeum együttműködésével valósul meg.