17. Magyar Zene Fesztivál

Dátum:  május 10. - május 13.
Helyszín:  Magyar Kulturális Intézet Bukarest
online

A Bukaresti Magyar Kulturális Intézet a világjárvány miatt újra rendhagyó módon, online szervezi meg a magyar klasszikus és kortárs zenét népszerűsítő verseny-fesztivált, melyen fiatal romániai muzsikusok mérik össze hangszeres előadóművészi tudásukat. A május 13-án gálaesttel záruló eseményen Liszt Ferencre és Cziffra Györgyre emlékeznek.

Az intézet egyik legjelentősebb programjának számító fesztivál programjába idén 13 versenyszám került. A versenyzők, akik vállalták, hogy műsoruk legalább egyharmadában magyar zeneszerzők műveit adják elő, három felsőfokú zeneművészeti intézményből, a bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetemről, a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémiáról és a temesvári Nyugati Egyetem Művészeti Karáról jelentkeztek.

A fesztivál zsűrijében Tóth István elnök, fesztiválalapító, Verona Maier zongoraművész, a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetem rektorhelyettese, Stan Katalin zenekritikus, Makkai Gyöngyvér zeneszerző, a marosvásárhelyi Művészeti Egyetem tanára és Ioan Dobrinescu zeneszerző, a román közszolgálati rádió munkatársa foglalnak helyet.

Az idei Fesztiválon Liszt Ferencre és Cziffra Györgyre is emlékeznek születésük 210. és 100. évfordulója alkalmából. A május 13-án, magyar idő szerint este 6-tól online közvetített díjátadó gálát a két világklasszis előtt tisztelegve Viniciu Moroianu zongoraművész, a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetem professzora nyitja meg Liszt Ferenc művével. Ezt követően hirdetik ki a fesztiválverseny győzteseit és díjazottjait is. A gálaest befejező részében a 2015. évi Magyar Zene Fesztivál közönségdíjasa, a Les Enharmoniques zongoraduó, Maria Indricău és Anamaria Biaciu-Popa játszik.

A díjazottak a szófiai, az isztambuli és a bécsi magyar intézetekben, valamint a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián, a közönségszavazás győztese a Bukaresti Magyar Kulturális Intézet karácsonyi ünnepségén ad egész estés koncertet. A zsűri 2017-től az ACCUMM Alapítvány és a Bukaresti Magyar Kulturális Intézet által alapított Bács Lajos emlékdíjat is odaítéli a Magyar Zene Fesztivál mentorának emlékére, míg az ICon Arts Transilvania Fesztivál jóvoltából egy ütős, hegedű-, gitár- vagy gordonkaszakos versenyző ösztöndíjasként vehet részt egy kéthetes nemzetközi nyári akadémián.