14. Bukaresti Magyar Filmhét

Dátum:  november 8. - november 15.
Helyszín:  Cinema Taranului; Magyar Kulturális Intézet; UNATC
Több helyszínen

A bukaresti Magyar Kulturális Intézet 2007-től Magyar Filmhét keretében mutatja be a magyar filmkultúra állapotát, a magyar filmtermés legújabb produkcióit, beleértve az erdélyi magyar filmes alkotásokat, alkotókat is.

A Bukaresti Magyar Filmhét kiemelt teret biztosít a szakmai dialógusoknak (rendezők, producerek, színészek, filmforgalmazók meghívása által); ugyanakkor mindezen törekvését mindenekelőtt a filmvetítésekre fókuszálva valósítja meg. A Filmhét programjában lesznek nagyjátékfilmek, dokumentumfilmek, nemzetközi fesztiválokon dínyertes animációk, ezáltal lehetőséget teremtve a filmkedvelők számára, hogy a magyar filmipar kevésbé ismert műfajaival is megismerkedhessenek.

A Filmhét idei kiemelt oktató jellegű szekció keretében bemutatja a Balázs Béla Stúdió innovatív kísérletező munkásságát (Amerikai Anzix, Fagyöngyök), amely példaértékű a román szakma számára és a bukaresti egyetemi filmes oktatásban rendszerint hivatkozási pont. Továbbá a Filmhét folytatja a tavaly sikeresen elkezdett felújított archív filmek bemutatását újabb alkotások műsorra tűzésével (Nárcisz és Pszyché, Habfürdő). Fontos szempontja ennek az eseménynek – és a bukaresti magyar Intézet egész jelenlétének a romániai filmes közösségben –, hogy egy olyan magyar-román filmalap jöjjön létre, amely a koprodukcióban készülő filmek támogatását a két ország közös finanszírozásával valósítja meg, ezért a Filmhét keretében kiemelt helyet biztosítanak azon szakmai találkozóknak, amelyek egy közös, magyar-román filmalapot hozna létre, hisz az eddigi koprodukciók bizonyítják, hogy erre az intézményes támogatásra szükség van mindkét ország filmiparában.

A Filmhetet Kocsis Ágnes Éden c. filmje nyitja meg, továbbá a Filmhét keretében lesz a bukaresti bemutatója a FOMO: megosztod és uralkodsz, Apró mesék, Foglyok és Seveled c. filmeknek.

Éden (2021, játékfilm, színes, 153 perc)

Éden (2021, játékfilm, színes, 153 perc)

Partnerek: Magyar Nemzeti Filmintézet, Magyar Filmarchívum, Román Parasztmúzeum, Filmtett Distribution, Transilvania Film, AKA Creating