Visegrád 4 karácsonyi menü

V4 karácsonyi menü

Intézetünk felkérésére a Katlan Tóni Kultúrkonyha séfje, Novotny Antal egy különleges karácsonyi menüt álmodott meg a visegrádi négyek, Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Magyarország gasztro-kultúrája alapján.

Temérdek eltérés, de ugyanakkor rengetek hasonlóság érhető tetten a régióra jellemző ízvilágban. A V4 karácsonyi menü ezekre a különbözőségekre és párhuzamokra épít.

"Karácsonyi menüt főzni mindig különös öröm, hiszen barátoknak, vagy családnak főz az ember. Ez egy kiemelkedő alkalom, ráadásul megfigyeltem, hogy Magyarországon egy teljes generációnak ez a szeretetnyelve. Nagymamáink vagy anyáink nem tudták azt mondani, hogy fiam, lányom, szeretlek!, hanem azt szokták mondani, hogy sütöttem palacsintát. A karácsonyi menü kimondottan ez. Karácsonyi menüt főzni egy olyan elfoglaltság, amit nem lehet nem ennek a szeretetnek a fényében eltölteni. Egy öröm, egy móka, egy kreatív időtöltés, amelynek során az ember a szeretteinek készít ételeket. Kívánom nektek, hogy ti is így készítsétek el ezeket az ételeket!" - mondja Novotny Antal a videóban. 

A videó a V4 magyar elnöksége kapcsán készült.