Mit ünneplünk augusztus 20-án?

Augusztus 20-i  tűzijáték

Augusztus 20-i tűzijáték

Ha bárki augusztus 20-án Budapestre látogat, könnyen valamilyen nagyszabású eseményen találhatja magát: zászlófelvonás a Kossuth téren, a Mesterségek Ünnepe a budai Várban, a Magyar Ízek utcája a Várkert Bazárnál. Délután a pesti oldalra visszatérve a monumentális Szent István Bazilika körül megtartott Szent Jobb-körmenet áhítatos hangulata nyűgöz le. Este pedig az ünnepi tűzijáték színei tükröződnek a Duna vizén, és világítják meg a rakparti épületek ablakait.

Muzsika, édes illatok, ízek, ezeréves történelemmel átitatott atmoszféra, napsütés… Mégis mit ünneplünk mi, magyarok augusztus 20-án?

Ezen a nemzeti ünnepen keverednek a szakrális és a profán hagyományok.

Országunk első királya, I. István 1083-ban e napon lett szentté avatva Szent László királyunk kezdeményezésére. Már a XI. század végén elrendelték augusztus 20-a ünneplését. A XII. században terjedt el, hogy a szent király a halála előtti napon Szűz Mária kegyelmébe ajánlotta az országot. A Szent István képével összefonódó Mária-tisztelet végül egyre inkább megerősítette az ünnep vallási jellegét.

I. István, aki akkor még a pogány eredetű Vajk nevet viselte, II. Szilveszter pápától koronát kért és kapott. Ezt követően 1000 és 1001 fordulóján, Istvánt királlyá koronázták. Ezzel megszületett a keresztény Magyar Királyság. Így Szent Istvánra emlékezve az államalapítást is ünnepeljük.

Az augusztus 20-i ünnep kihagyhatatlan része az új kenyér megszentelése. A nemzeti színű szalaggal átkötött, frissen sütött kenyeret először ünnepélyesen megáldják, majd felszelik (vagy bizonyos dialektusokban megszegik) és végül szétosztják. A hagyomány szerint az aratás után Szent István-napra sütötték az új búzából készült első kenyeret. Mivel új búzából sütni először augusztusban lehetett, ezért a hónapot az új kenyér havának is nevezik.

2011-től a Magyar Pékszövetség szakemberekből álló zsűrije dönti el, hogy melyik pék kenyere lesz felvágva az Új Kenyér ünnepén rendezett Magyar Ízek utcájában. Ugyanitt lehet először megkóstolni az Országtortát, Magyarország születésnapi tortáját, amelynek receptje e napon kerül megosztásra. A mézédes magyar szilva, a sárgabarack, a finom meggy, a dió, a mák, és persze a csokoládé visszatérő hozzávalói a tortának.

Az új kenyér ünnepének hangulatában egy játékra invitáljuk az Intézet ismerőseit:
aki ezen a hétvégén kenyérsütésbe fog, ossza meg Facebook oldalunkon az elkészült mű fényképét! A három legszebb, legínycsiklandozóbb kenyér sütőmestere kis ajándékcsomagban részesül! Várjuk a képeket!