Minőségi színházi előadások és koncertek az eSzínházon

null

Tapasztalja meg a színház erejét a kanapéról!

Az eszínház Magyarország első online platformja, ahol a közönség élő és felvételről vetített színházi és zenei előadásokat érhet el otthon, a fotelből. Színházi közvetítéseik egyedülálló élményt nyújtanak: a kameraállásoknak és közeli képeknek köszönhetően a színészi alakítások olyan részleteit is élvezhetik a nézők, amelyeknek a nézőtéren ülve nem lehetének részesei.

Az eSzínház előkészítése már a koronavírus járvány első hulláma előtt megkezdődött, méghozzá kettős céllal: színházi élményt adni a színházszerető közönségnek a világ minden tájáról online elérhető, kiváló minőségű fullHD felvételekkel, másrészt a bevételekből finanszírozást biztosítani a színházaknak, alkotóknak, különösen a jelenlegi helyzetben.

2020 szeptemberében a már meglévő, rögzített előadásokkal indult útjára az eSzínház. Mára már Budapest legjelentősebb színházai (a Katona, az Örkény, a Radnóti, a Vígszínház), továbbá független társulatok (például a Forte vagy a StúdióK) és vidéki színházak, sőt már egy határon túli magyar színház felvételről, és élőben sugárzott előadásai is elérhetőek a platformon keresztül.

A jelenleg Brüsszelben élő szerző, Durica Katarina regénye alapján a Vígszínházban előadott A rendes lányok csendben sírnak című elődás is elérhető az oldalon Paczolay Béla rendezésében.

A színházi előadások mellett koncertekkel is bővült a weboldal repertoárja: csatlakozott a kezdeményezéshez a világ 10 legjobbszimfonikus zenekara között jegyzett Budapesti Fesztiválzenekar is. De a klasszikus zenei élmény mellett a Budapest Jazz Club koncertjeit, táncelőadást, Csemer Boglárka és Grecsó Krisztián közös irodalmi szobakoncertjét, valamint Földes László HOBO József Attila estjét is láthatta és hallhatta a nagyérdemű.

Az eSzínház működtetője, az Alapítvány a Magyar Színházakért, azzal a céllal jött létre 6 évvel ezelőtt, hogy a színházi előadások a kornak megfelelő minőségben rögzítésre kerüljenek és szélesebb körben elérhetők legyenek. Az alapítvány tagjai maguk a színházak.