Liszt Ferencre váltunk

A 24 országban, 26 városban működő magyar kulturális intézeti hálózat szeptember elsejével új névvel és megújult arculattal kezdi meg az őszi kulturális szezont.

A külföldi magyar kulturális intézetek mától Liszt Ferenc világhírű magyar zeneszerző és zongoraművész nevét viselik.

Liszt Ferenc minden idők egyik legvirtuózabb zongoraművésze, aki akár 12 billentyűt is képes volt átfogni, és aki technikájával valóságos „lisztomániát” váltott ki. Az első zenei szupersztár, akinek extázisban tapsolt, és akitől szó szerint elájult a közönség. A 19. századi romantika egyik legjelentősebb zeneszerzője, aki több mint 1400 remekművet jegyez.

Édesapja magyar, édesanyja osztrák volt, ő maga beutazta egész Európát, mégis a magyar identitást választotta, és hazafias érzelmeinek gyakran adott zenei kifejezést.

A névváltoztatást Menczer Tamás, a KKM Tájékoztatásért és Magyarország Nemzetközi Megjelenítéséért felelős államtitkára július 31-én Liszt halálának 135. évfordulóján jelentette be a nagyközönségnek.

A magyar kulturális intézetek elnevezése ennek megfelelően Liszt Intézet - Magyar Kulturális Központ lesz, a Collegium Hungaricumok nevei továbbra sem változnak.