Igazgatói köszöntő

null

Kedves brüsszeli kultúrakedvelők, kedves barátaink!

A művészetek szeretete már számtalanszor bebizonyította, milyen nagy erőket képes mozgósítani: összeköti a világ legkülönbözőbb pontjairól az embereket, gondolatok, érzések csíráznak ki egy-egy alkotásnak köszönhetően. Ehhez azonban fontos, hogy jelen legyünk. Ahogy a Művészetek Völgye fesztiváligazgatójaként, úgy a brüsszeli Liszt Intézet intézményvezetőjeként is arra törekszem, hogy minden programunk a kultúra és a sokszínűség ünneplése is legyen. Olyan alkalmak, amelyek egy kis időre kiszakítanak a hétköznapokból és segítenek megélni a jelent, beszélgetéseket, új gondolatokat indítanak el. Mert a művészetek nemcsak az alkotások élvezetéről szólnak, hanem arról is, miként csapódnak le azok a befogadóban. Ezer és ezer ponton kapcsolódhat össze a közönség egy-egy dallal, képpel, irodalmi művel vagy izgalmas beszélgetéssel.

Az idei programsorozatunk első alkalma is pont erre mutatott rá: a BarabásiLab kiállítás képei a hálózatkutatás ezerféle kapcsolódásait mutatták be, a tudományos vizualizáció különleges alkotás képében. A kiállítás finisszázsa egyúttal új sorozatunk, a HUNInnovations indítása is volt, ahol Janosov Milán, hálózatkutató tartott előadást, így összekötve valaminek a kezdetét és a végét, befejezve elődöm, Burányi Adrienne Éva munkáját és megkezdve velem az új évadot, az intézet fantasztikus csapatának segítségével.

„Imádom hazánkat és művészetünket. Egyetlen vágyam, hogy szolgálhassam őket”- vallotta Liszt élete során. Igazgatóként én is ezt a kultúraszeretetet szeretném elhozni, bemutatva a sokszínűséget és sokrétűséget, közös utazásra hívva régi és új látogatóinkat a magyar kultúra világába.

Folytatjuk a megkezdett és töretlen sikereket magukénak tudható programjainkat, az 1+1 Kamarazenei sorozatot, a Fiatal Tehetségek megismertetésére törekvő koncerteket, a jazzrajongók táborát gyarapító Magyar-Belga Jazz Klubot, a Filmklubot valamint a Tudós Klubot. Ezek mellett útjára indítjuk a HUNInnovations, magyar innovációs és startup ököszisztémát körüljáró sorozatunkat és a kisgyermekek és szüleik közös örömére Ringató foglalkozásokat hozunk el. Bemutatkozik hazánk büszkesége, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt programja, a PajtaKult és a Magyar Turisztikai Program Alapítvány. Több kötet bemutatója is intézetünk falain belül talál otthonra. Mikulás koncertjeink több korosztályt is megszólítanak. Az évet a Kaláka együttes adventi betlehemes koncertjével zárjuk, hogy azt követően családi körben megpihenhessünk és a 2023-as évet hasonló szellemben, még több programmal indíthassuk el januárban.

Ilyen találkozásokra invitálom, az intézmény új vezetőjeként, a brüsszeli magyar, belga és nemzetközi közönséget. Kérem, hogy tartsanak velünk!

Oszkó-Jakab Natália
Intézetigazgató