Magyar Filmklub

null

Magyar Filmklub

2021-ben Brüsszeli Magyar Filmklubunkat egy különleges válogatással folytatjuk, amelyben megférnek egymás mellett a magával ragadó, elgondolkodtató, díjnyertes és tömegkedvenc magyar alkotások is. Az idei Filmklub főként a magyar mozi kevésbé ismert, de ugyanolyan izgalmas oldalára összpontosít: a midcult műfajú filmre. Az elkövetkező hónapokban híres magyar rendezők egyedi alkotásait mutatjuk be Önöknek, de olyan romantikus vígjátékokat, film noirokat és történelmi drámákat is vetítünk online, amelyek ritkán jutnak el Magyarország határain túlra.

Az elmúlt években a magyar mozi egy új aranykort élt meg. A 2010-es években a magyar filmek rendre begyűjtötték a filmipar legfontosabb díjait, elnyerve két Oscar-díjat (Saul fia és Mindenki), egy Golden Globe-ot (Saul fia), egy nemzetközi Emmy-díjat (Marina Gera az Örök télben nyújtott alakításáért), egy Oscar-jelölést (Testről és lélekről), a Berlini Filmfesztivál Arany Medvéjét (Testről és lélekről) és a Grand Prix-t (Saul fia), valamint a Cannes-i Filmfesztiválon az Un Certain Regard díjat (Fehér Isten). Bár a fenti filmek többsége utánozhatatlan szerző-rendező műve, akik megőrizték a magyar mozi látomásos és filozófiai feszültségeit, az elmúlt évtizedben a zsánerfilmkészítés minősége is javult és mennyisége is nőtt. Ezek a midcult filmek szabadon játszanak a filmműfajokkal, miközben egy erős rendező egyedi elképzelését is bemutatják.

Filmklubunk téli / tavaszi szezonjának célja a legújabb magyar filmek sokszínűségének hangsúlyozása egyedi drámák és izgalmas zsánerfilmek vetítésével. Válogatásunkban megtekinthető lesz egy fordulatos romantikus vígjáték a kapcsolat iránti elkötelezettség nehézségeiről (Seveled), egy, a második világháború utóhatásait taglaló történelmi dráma (Aurora Borealis), egy műfajjal zsonglőrködő fekete komédia egy cigány űrhajósról (Lajkó), egy fiatal felnőtt #metoo dráma (FOMO) és egy rangos film noir (Budapest Noir). Ezek a filmek nemcsak a magyar történelem elfojtott traumáit tárják fel és nemcsak olyan aktuális témákat mutatnak be, mint a nemi erőszak, de humanista, empatikus és magával ragadó történeteket élhet át a nagyérdemű.

A Seveled (2019, HU, r. Orosz Dénes, 1 óra 30 perc, romantikus vígjáték) egy Hugh Grant-szerű értelmiségiről szól, aki képtelen tartós kapcsolatot fenntartani, de úgy tesz, mintha gyereket várna a volt sztriptíztáncos szomszédjától, hogy megnyugtassa édesanyját, akinek csak néhány napja maradt hátra. Egy kiszámíthatatlan és kötetlen romantikus vígjáték a 30-40 éves korosztály párkapcsolati problémáiról és a megkésett felnőtté válásról.

Az Aurora Borealis: Északi fény (2017, HU, r. Mészáros Márta, 1 óra 44 perc, történelmi dráma) a magyar filmművészet nagy dámájának, Mészáros Mártának a legújabb műve. Olga, egy sikeres ügyvéd egy sötét családi titkot fedez fel, amely megváltoztatta anyja életét. Az Aurora Borealis egy szívszorító mese az elfojtott traumákról és Magyarország szovjet megszállásának kevésbé tárgyalt tragédiáiról.

A Lajkó: Cigány az űrben (2018, HU, r. Lengyel Balázs, 1 óra 30 perc, történelmi szatíra) az első magyar űrhajós, egy Lajos nevű cigány fiktív történetét meséli el, akinek az élete pilótaként a gyerekkorától dédelgetett csillagok és világűr utáni vonzódást tükrözi. Lajkó a szocialista rendszer koromfekete szatírája alternatív történelemmel és a magyar mozi nagy-abszurd hagyományával átitatva, amelyet legjobban a nagy klasszikus, A tanú (1969) példáz.

FOMO: Megosztod, és uralkodsz (2019, HU, r. Hartung Attila, 1 óra 30 perc, ifjúsági dráma) egy fiatal felnőttdráma Gergőről, aki a Falka nevű bandához tartozik. Csajoznak, buliznak és erős online követőbázist tartanak fenn. Egy éjjel egy kihívás túl messzire megy, és Gergő kedvese, Lilla a fiúk áldozatává válik. A FOMO egy vizuálisan bátor film, amely a szexuális zaklatás következményeivel foglalkozik, és azt taglalja, hogy az áldozat és az elkövető hogyan békülnek meg a történtekkel.

A Budapest Noir (2017, HU, r. Gárdos Éva, 1 óra 35 perc, film noir) egy gyilkossági rejtély 1936-ból, amikor Magyarország Hitler politikájának követésére hangolódott. Gordon Zsigmond, a viharvert és cinikus zsaru egy gyönyörű fiatal lány esetét vizsgálja, akit holtan találnak. A nyomok a korrupt elithez vezetik. Kondor Vilmos sikerlistás regényéből adaptálva, a Budapest Noir a 40-es és 50-es évek keményvonalas krimijeinek nyomdokaiba lép, modern fordulatokkal egészítve ki őket.