A tánc világnapja

null

Néha észre sem vesszük és táncolunk. Egy-egy számunkra kedves zene hallatán egyszer csak ritmikusan mozogni kezdünk a zene ütemére. Gondoltál már rá, hogy egyáltalán mi is a tánc?

A tánc énekre, zenére történő, szabályozottan ismétlődő emberi mozgást jelent. Művészi mozgás, amely felfokozott érzelmi állapotban élményt okoz és művészi értékkel bír, egyben érzelmek, indulatok kifejezésére is szolgál. Kialakulása egyidős az emberiség történelmével, az emberi kultúra része, folyamatosan változik, alakul, fejlődik.

Minden nemzetnek megvan a saját jellegzetes tánca, amit néptáncnak nevezünk. Egyik jellemzője, hogy hagyományos népi viseletben táncolják. Tradicionális magyar néptánc például a csárdás vagy a verbunk.

A tánc összekapcsolja az embereket, átlépi a határokat. Együtt táncolni bármilyen vallású, nemzetiségű emberek tudnak, nem kell hozzá közös múlt vagy közös nyelv.

Az UNESCO Nemzetközi Színházi Intézetének egy részlege, a Nemzetközi Táncbizottság, 1982-ben hozta létre a Nemzetközi táncnapot. Április 29-én ünnepeljük, amikor Jean-Georges Noverre francia táncos- és balettművész született. A Nemzetközi táncnap célja a tánc népszerűsítése és annak elérése, hogy a tánctanítás fontos szerepet kapjon az oktatásban. Ezen a napon minden évben egy elismert és kiemelkedő koreográfus vagy táncos üzenetét közvetítik világszerte.

Tekintse meg Intézetünk Facebook oldalán, a Tánc világnapjára készült videónkat.

forrás: agoramu.hu