A Liszt Intézet Brüsszel új igazgatójának évadnyitó üzenete

 Fotó: Szatmári Gergely

Fotó: Szatmári Gergely

Kedves Barátaink!

Számtalan alkalom adódhat egy intézmény életében arra, hogy a szokásoktól eltérjen, és az intézményvezető néhány szóval meglepje közönségét. A mostani egy ilyen.

A kulturális évadnyitás, új intézetvezető, új víziók, emlékévek és prioritások ismertetése, valamint a visszatérő programok népszerűsítése már önmagában elegendő lenne.

Előszó mellett szól az is, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium igazgatása alá tartozó 26 intézetet számláló, a világot behálózó, a magyar kultúra és értékek népszerűsítésére hivatott intézmény hálózat szeptember 1-től hivatalosan a Liszt Intézet nevet viseli. Liszt Ferenc nevét, aki fiatal tehetségből korszakának egyik legjelentősebb és legnépszerűbb egyéniségévé nőtte ki magát. Európa-szerte meghódította hallgatóságát, rabul ejtette környezetét. Nemcsak kiváló zongorista és zeneszerző, de elhivatott, fáradhatatlan pedagógus is volt. A hazánkba és a magyar művészetbe vetett hite töretlen és alázatos volt. Ahogy a miénk is az.

„Imádom hazánkat és művészetünket. Egyetlen vágyam, hogy szolgálhassam őket”- vallotta Liszt élete során.

Ezt a hagyatékot és hitvallást kívánjuk mi is követni. Folytatjuk a megkezdett és töretlen sikereket magukénak tudható programjainkat, az 1+1 Kamarazenei sorozatot, a Fiatal Tehetségek megismertetésére törekvő koncerteket, a jazzrajongók táborát gyarapító Magyar-Belga Jazz Klubot, valamint a Tudós Klubot. Izgalmas és gazdagító programokat kínálunk az év vége közeledtével a magyar szülőknek és gyerekeknek Borka világán keresztül, de a Kiflihajó fedélzetére is invitálunk kicsiket és nagyokat. A határon túli magyar kultúra népszerűsítése továbbra is prioritásunk. A hagyományos Kárpátalja Nap, a Csíki Játékszín előadása és a sepsiszentgyörgyi M-Stúdió mozgásszínház előadása sokunknak fog feledhetetlen élményt nyújtani. Idén harmadik és egyben utolsó alkalommal adunk átfogó képet a Regained Freedom Fesztivál keretében a kommunista diktatúrákban élő államok múlttal átszövött jövőképéről a filmvásznon keresztül. A Visegrádi Négyek soros elnökeként a régió művészeinek látásmódját, közös zenei, képzőművészeti és gasztronómiai projekteken keresztül hozzuk el a közönségünknek. Erőteljesen megjelenik a költészet is, az európai nyelvek sokszínűségét népszerűsítő 11. Transpoésie Fesztivál, a Luxemburgi Költők Tavasza és a Pilinszky 100. évfordulóhoz kapcsolódó programokkal, bejegyzésekkel.

Az évadnyitó kiállításunk címe önmagáért beszél: Lassú élet. Radikális hétköznapok; a Transpoésie vezérfonala: To be in the K(now); a Költők Tavasza hívószava a Vágy. Mind a XXI. századi ember útkeresését tükrözik. Ebben szeretnénk a partnerük és szellemi társuk lenni. Tartsanak velünk. Offline és online.

Burányi Adrienne Éva
igazgató, kulturális tanácsos